måndag 20 april 2015

Niko tipsar

Idag tipsar Niko, som har varit PRAO-elev i Viksjö, om böcker.


 










1. Rör mig inte! (Tahereh Mafi) 

Juliette är en vanlig tjej (nästan), som sitter inspärrad i ett ”mentalsjukhus”. Varför? Jo, därför att hennes beröring kan döda. Hennes föräldrar har satt henne där hon är, hon har inga vänner och har inte pratat med en annan människa på mer än etthundra dagar så när Adam blir hennes cellkamrat blir hon nästan ofattbart lycklig men också rädd för att skada honom. Snart inser hon vem Adam verkligen är och äventyret börjar...                                                                                                          
Denna bok är en av de bästa ungdomsböckerna jag har läst och även en av de mest spännande, den är helt enkelt förtrollande. Första boken i serien med samma namn. 

2. Rädda mig inte! (Tahereh Mafi)

Detta är fortsättningen av Rör mig inte och handlar om Adam och Juliettes liv efter att de har flytt Återetablissemanget och funnit en fristad får personer som de själva, personer med krafter. De börjar smida planer för att störta det monstruösa Återetablissemanget och på så sätt skapa en bättre framtid, men kommer Juliette och Adam hålla ihop och kommer deras planer lyckas? 

3. Sätt mig i brand! (Tahereh Mafi)

Denna bok är den sista i trilogin om Juliette. Sätt mig i brand handlar om Warner och Juliette efter att Adam och Juliettes planer går i stöpet och hon hamnar i klorna på Warners pappa, Paris. Juliette har alltid sett Warner som den ultimata fienden men är han faktiskt en fiende eller är det bara en fasad? Försöker han faktiskt att hjälpa Juliette att störta Återetablissemanget och sin pappa? Denna sista bok är definitivt en av de bästa avslutningarna jag har sett, den är spännande, mystisk och får en att vilja ha mer. Tahereh Mafi har verkligen lyckats denna gång och har även skapat en perfekt avslutning till denna fantastiska trilogi.

4. Inferno (Dan Brown)

Från Dan Brown har vi fått ännu ett mästerverk som verkligen får en att undra.                                                                           
Robert Langdon måste ännu en gång rädda många människors liv, fast denna gång är han inte ensam utan han får hjälp av doktorn Sienna Brooks och några rader från Dantes kända Inferno. Vad är hotet? Jo, någon har hotat att sprida ett farligt och dödligt gift någonstans i världen för att minska överbefolkningen som kan komma att hända och denna person lämnar ledtrådar med start i Florens. Denna deckare är verkligen värd att läsa!

tisdag 7 april 2015

Rapport från bokcirkel 25 mars




Runt bordet på Hyllan, Jakobsberg, sitter tolv läsare som vill prata om romanen Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie,en nigeriansk kvinnlig författare bosatt i USA. Americanah handlar om den nigerianska studenten Ifemelus och hennes möte med det amerikanska samhället samt om hennes komplicerade kärlekshistoria till Obinze.

Det är flera av oss som har upplevt en viss tröghet i läsningen av boken, ”en något svårforcerad inledning” säger någon. ”Den kunde varit kortare”, som en deltagare uttrycker det. Det är en tjock och detaljrik bok men de flesta av oss uppskattar författarens språk och det verkar inte som om någon anser att boken är ointressant. Några av kommentarerna kring innehållet är exempelvis: ”Intressant med flera perspektiv, olika kulturer”, ”boken ger nya kunskaper” och ”bra samhällsskildring”. Boken väcker också tankar och frågor: En deltagare retar sig på att det i boken hela tiden påpekas var folk kommer ifrån, vilket ursprung de har, vilket leder fram till en diskussion kring vilka skillnader som finns mellan det svenska och det amerikanska samhället.

Som vid förra träffen pratar vi om identifikation med karaktärerna, framför allt då Ifemelu. Det är ingen av oss som har identifierat sig med henne under läsningen. En deltagare jämför med vår tidigare cirkelbok Att föda ett barn av Kristina Sandberg och säger att hon hela tiden längtade till personerna i Sandbergs bok och undrade hur det skulle gå för dem medan hon läste Adichies bok. Flera nickar instämmande och jag kan inte heller säga att jag blev engagerad i Ifemelus öde, utan snarare med de situationer hon befinner sig i.
Vi fortsatte med att göra jämförelser mellan de två böckerna och vilka likheter vi såg mellan dem. En hel del likheter kom vi fram till: Skildringen av samhället ur ett kvinnligt perspektiv, klassamhället som påverkar mänskliga relationer, detaljrikedomen i beskrivningen - här var det hår i stället för städning. Tänk att det finns ett så oväntat släktskap mellan två böcker! Kanske är det så att läsning främjar läsning och att texter talar med varandra för att på så sätt ge upphov till nya läsningar.

Maria Westin, bibliotekarie Jakobsberg bibliotek

Nästa bokcirkel  är den 22 april och då ska vi prata om Jonas Karlssons bok Spelreglerna.
Om du vill vara med nästa gång anmäl dig till bibliotekets personal eller till Maria Westin, telefon 08-58029749, maria.westin@jarfalla.se