fredag 13 mars 2015

Rappport från bokcirkeln i Jakobsberg

Vi är ett tiotal läsare kring bordet ute på Hyllan i Jakobsbergs bibliotek, en av dem är jag, Maria Westin och bibliotekarie inom Järfälla bibliotek. Bokcirkelns deltagare  är laddade och redo med att ta i tu med Kristina Sandbergs bok Att föda ett barn. Vad tycker vi egentligen om denna prisvinnande och omtalade bok?

Igenkänningsfaktorn är hög bland de flesta av oss, om inte från våra egna liv så från våra mammors, mormors eller farmors liv. Vi är flest kvinnor kring bordet.  I början råder enighet kring boken. Några  av kommentarerna är: ”Fascinerande läsning”, ”Det handlar om att förstå sin samtid genom historien”, ”Mycket bra tidsskildring”. Men efter ett tag råder olika synpunkter på karaktärerna i boken, Maj och Tomas. ”Men är inte Maj, kvinnan i boken, ett offer och väldigt passiv”, undrar jag. ”Det var så det var, hon var utsatt och fattig”, menar någon.

Vi hann även med att prata om bokens språk och stil. Där fanns det många intressanta kommentarer: ”Det tog ett tag att vänja sig”, ”Väldigt ordrikt”, ”Enorm detaljrikedom”, ”Skrivet på ett sätt som utesluter en möjlig identifikation med Maj”, ”Det blev hack i läsningen när författaren plötsligt vänder sig till direkt till läsaren och beskriver Maj i tredje person”.

Vi cirklar runt i frågor som rör sig både kring det lilla, privata livet, ”så borgerligt och instängt skildrat i boken”, som en av deltagarna uttryckte det, och det stora livet av politik och samhälle.

Vad vi tyckte om boken? Bra eller dålig?  Det blev inget antingen-eller svar på den frågan, vilket tyder på att vi hade en givande diskussion.

Vill du vara med nästa gång? Vi träffas på Hyllan, Jakobsbergs bibliotek, klockan 17.30 och pratar om Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Anmäl dig till personalen på biblioteket eller till maria.westin@jarfalla.se

Inga kommentarer: