måndag 30 mars 2015

Järfälla i ord och bild

Foto: Monica Leksell
Syftet med kvällen på Hyllan, Jakobsbergs bibliotek, den 17 februari var att visa upp och berätta om all den Järfällalitteratur som producerats och fortfarande ges ut, både om det gamla och det nya, moderna Järfälla. Mycket av litteraturen och dokumentationen är lättillgänglig, annan mera svåråtkomlig.
Medverkande under kvällen var Lars Gustafsson j:r, författare till Järfällaboken och ordförande för utgivningen av Järfällaboken II, kultursekreterare Ingrid Kennerstedt Bornhall, PR-bibliotekarie Kerstin Gerén och Christer Lokind från F8 Kamratförening.
Lars Gustafsson j:r berättade om tillkomsten av och innehållet i Järfällaböckerna och om de rätt komplicerade turerna med kommunala företrädare inför både första trycket och nytrycket (2009) av Järfällaboken. Han gjorde bedömningen att böcker av Järfällaböckernas karaktär inte kommer att ges ut framöver, utan mer översiktliga presentationer, typ Järfällas Moderna Historia av Monica Boye-Möller.
Ingrid Kennerstedt Bornhall presenterade böcker om Järfällas kulturhistoriska miljöer, Kulturmiljöplan för Järfälla, Kulturstigar, Skriften om Koffsanmuseet m.fl.
Ingrid Kennerstedt Bornhall. Foto: Kerstin Gerén
Kerstin Gerén gav en orientering om moderna författare med Järfällaanknytning, bl.a. Tove Alsterdal, vars senaste roman utspelar sig i Jakobsberg, Margareta Wersäll, som skrivit om John Bauer och Ivar Lo-Johansson, Karolina Bjällerstedt Mickos som skriver fantasy och Brutus Östling, fotograf och fågelkännare. 
F8 Kamratförening visade upp flera skrifter om flyget på Barkarby.
Under kvällen presenterade Christer Lokind sin bok ”DC 3-an-kalla krigets hemlighet ”och dess anknytning till Barkarby Flygflottilj.
Kåre Andersson från Bolindermuseet visade böcker med industrihistoria. Hembygdsföreningen hade stort bokbord med reapriser.
Foto: Kerstin Gerén
Efter presentationerna blev det tillfälle till mingel med cider och godis, som biblioteket bjöd på, samt bokprat och bokinköp vid de olika stationerna med böcker.
På hembygdsmuseet fanns Roland Norén och Thea Dulz Jonsson som lockade med tipstävling om Järfälla.
Kvällen lockade drygt 70 personer. Böckerna finns att låna och/eller köpa på biblioteket.

Monica Boye-Möller
Ordförande i Järfälla hembygdsförening
-----

Läs en Järfällaförfattare
Det finns många författare som har anknytning till Järfälla. Några har vuxit upp och gått i skola här, andra bor eller arbetar inom andra yrken i kommunen. De skriver  i många olika genrer; deckare, romaner, thriller, fågelböcker, fantasy, historia och lyrik. Några exempel:
Brutus Östling, fotograf och fågelkännare, som bl a har gett ut ”Att överleva dagen” om fåglars sinnen och anpassningsförmåga och ”De krushuvade” om pelikaner. Han har haft utställning i Konsthallen och föredrag på Hyllan.
Margareta Wersäll, doktor i litteraturvetenskap. Hon skrev sin avhandling om Ivar Lo-Johansson och kampanjen för bättre äldrevård. Känd som nyhetsuppläsare i lokal-tv. Nu aktuell med boken ”Allt är en bild av mitt hjärta: konstnärsparet John Bauer och Esther Ellqvist.”
Karolina Bjällerstedt Mickos, informatör på Järfällahus. Fantasy för ungdomar och vuxna.
Pia Davidson debuterade med ”Så tuktas en svinpäls” 2013. Boken börjar på ICA i Kallhäll. Tre kvinnor bestämmer sig för att lösa sina livsproblem, med en del drastiska metoder…
Tove Alsterdals senaste deckare blev utsedd till årets bästa deckare. Den heter ”Låt mig ta din hand” och utspelar sig både i Jakobsberg och Argentina. Tove är uppvuxen i Jakobsberg. 
Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Polisen avskriver dödsfallet som självmord. Charlies syster Helene har lämnat förorten. Hon har suddat ut sin bakgrund och brutit med familjen: en mamma som övergav dem, en pappa som drack och syrran som inte kunde skilja på verklighet och fantasi. Men vem var hennes syster Charlie egentligen? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Buenos Aires fyra veckor före sin död?
Tove besökte Viksjö bibliotek den 9 mars och Jakobsbergs bibliotek den 17 mars.
Under våren arrangerar Jakobsbergs bibliotek tre författarprogram i samarbete med ABF Norra Storstockholm. Den 24 mars var Göran Hägg här och den 9 april kommer Kristina Sandberg. Observera att man behöver biljett till programmen. De kan hämtas på Jakobsbergs bibliotek.
Välkommen!
Kerstin Gerén
PR-bibliotekarie

Inga kommentarer: