måndag 23 februari 2015

Boktips: "Ondska" av Eiríkur Örn Nor∂dahl

Vad är det med Island som gör att det kommer så många fantastiska författare därifrån? För mig är Eiríkur Örn Norddahl en ny bekantskap och hans roman Ondska är annorlunda än alla andra böcker jag har läst under de senaste åren, både till innehåll och till form.

Agnes är historiker och arbetar på en avhandling om högerpopulistiska partier i Europa. Hon är besatt av andra världskriget och Förintelsen. Att Agnes är så intresserad av Förintelsen beror på att hennes familj invandrade till Island från den lilla litauiska staden Jubarkas, vars halva befolkning i början av andra världskriget var judisk, men som efter kriget hade utplånats. Agnes lever tillsammans med Ómar, men bedrar honom med nynazisten Arnór. När Ómar upptäcker Agnes otrohet bränner han ner deras hem, flyr och irrar runt i Europa. De återförenas men har förändrats av vad som har hänt, ska de kunna älska varandra igen?

Boken har många karaktärer och många berättarröster och genom dem skildras parallellt dagens Island med händelserna i Jubarkas på 1940-talet; nazismen under kriget, rasismen i den nordiska historien och högerpopulismens frammarsch i dagens Europa. Och mitt i dessa dramatiska historiska händelser lever människor med sina drömmar och sin kärlek, människor som försöker att få sitt liv att kännas meningsfullt.

Ondska är en humoristisk, intressant och viktig bok och med en berättarglädje som gör en lycklig. Dessutom är den skriven på ett sätt som utstrålar en oräddhet vad gäller språkbehandlingen.
Ondska belönades i hemlandet med ”Isländska litteraturpriset för årets bästa bok” och har nominerats till ”Nordiska rådets litteraturpris”.

//Maria Westin

Inga kommentarer: