måndag 30 juni 2014

Vi på biblioteket


Namn: Mattias

Yrke: Biblioteksinformatör

Jobbar på: Jakobsbergs bibliotek för det mesta. Var tredje lördag i Barkarby.

När jag inte syns ute i biblioteket jobbar jag med: PR, vilket mer konkret innebär att jag gör affischer, bibliotekets programfolder, alla trycksaker (öppettiderlappar, avgiftslappar etc), knubbetiketter, hyllskyltar, samt ansvarar för anslagstavlorna och den digitala skärmen i Jakobsberg. Jag jobbar även med bibblans hemsida, vår Facebook-sida, samt med den här bloggen och andra sociala medier. IT-hjälp (hjälpa besökare med datorproblem) hinns också med, samt förvärv och koll på TV-spel.  Är även smått inblandad i urvalet av film och musik. Just nu håller jag på att lära mig den nya plottermaskinen.

När jag inte jobbar gillar jag att: Göra musik, resa, läsa, skriva, måla, fotografera, titta på film… Cyklar så ofta jag kan, gärna på Järvafältet och ofta med nån bra podcast i hörlurarna.

Dold talang: Kan en del märkliga skateboardtrick… Har koll på riktig kebab.

Jag läser helst:  Cormac McCarthy, Friedrich Nietzsche, Oswald Spengler, Karl-Ove Knausgård, H.P. Lovecraft, Magnus Dahlström, Mircea Cărtărescu och Nikanor Teratologen. Mest en massa gnälliga gubbar alltså… Skärpning utlovas!

Jag är bra på att tipsa om: Udda filmer (exempelvis Funny Games av Michael Haneke) och obehagliga böcker (Nedkomst av Magnus Dahlström).

Därför började jag jobba på bibliotek: Jag hamnade på bibblan mest av en slump. Jag är egentligen utbildad journalist i grunden. Har alltid trivts bland böcker och att få jobba på ett ställe som erbjuder så otroligt mycket kultur åt alla – helt gratis – är fantastiskt.

Språk som jag pratar: Svenska och engelska. Låtsas ibland förstå skriven franska och tyska.

Favoritställe i biblioteket: Vi har rätt fina biofåtöljer på filmavdelningen i Jakobsberg. Där skulle jag vilja sitta oftare.

Just nu vill jag tipsa om: Jag tipsar alltid om H.P. Lovecraft, men får sällan någon respons, så den här gången tipsar jag om två av de bästa böckerna jag läst på länge: Bea Uusmas Expeditionen: min kärlekshistoria (OBS! Den illustrerade utgåvan!) och Lena Anderssons Var det bra så?.

tisdag 24 juni 2014

Vi på biblioteket

Namn: Linnea

Jag jobbar på: Viksjö och Kallhälls bibliotek

När jag inte syns ute i biblioteket jobbar jag med: Jag syns oftast INTE ute i biblioteket eftersom jag jobbar som verksamhetsledare och ansvarar för personalen, verksamheten och budgeten. Det kan handla om schemafrågor, mötesplanering, arbetsmiljöfrågor och mycket annat.

När jag inte jobbar gillar jag att: Träna, springer gärna, och läser, både för mig själv och för barnen.

Dold talang: Vet inte om jag har någon, är jag bra på nått så döljer jag det sällan...

Favoritgenre: Fantasy och magisk realism är favoriter men jag slukar gärna en härligt romantiskt feel-good roman också!

Fråga mig gärna om: Älskar bilderböcker så det tipsar jag gärna om.

Därför började jag jobba på bibliotek: För att jag gillar mötet mellan människor och litteratur och alltid har trivts i serviceyrken, har nästan aldrig jobbat med något annat. Och så ville jag kombinera mitt intresse för litteratur och barn och började min bana som just barnbibliotekarie.

Språk som jag pratar: Svenska och engelska

Favoritställe i biblioteket: Innergården på Viksjö bibliotek (om vädret tillåter).

Just nu läser jag: Amanda Hellbergs serie om Maja Grå

måndag 16 juni 2014

Vi på biblioteket

Namn: Karin

Yrke: Bibliotekarie

Jobbar på: Jakobsbergs bibliotek men hoppar in ibland på filialerna.

När ni inte ser mig ute i biblioteket: kanske jag ligger på golvet under sorteringsroboten och kollar varför den strejkar. Eller så sitter jag med pannan i djupa veck och försöker lösa ett problem i biblioteksdatasystemet. Jag går även igenom vad som lånas och inte lånas under åren - detta för att kunna göra de rätta inköpen - och de rätta gallringarna!

Varför började jag jobba på bibliotek? Provade på en hel del jobb bara för att se vad det var, om jag passade. När jag jobbat som biblioteksassistent ett tag tyckte jag att allt föll på plats, sökte och kom in på utbildningen till bibliotekarie. Eftersom jag nu jobbat länge inom yrket har jag tack och lov bytt både arbetsuppgifter och arbetsplatser. Har jobbat som barn- och skolbibliotekarie, varit ansvarig för elever i kunskapslyftet, sjukhusbibliotekarie, IT- och systemansvarig samt katalog- och inköpsansvarig. Detta visar bara på att det inom yrket finns väldigt många vägar att gå och att arbetsuppgifterna kan vara enormt varierande.

Favoritplatser i biblioteket: Bland låntagarna - De är oförutsebara! Bland konstböckerna - De är ju bara så vackra! Bland arkitekturböckerna - Hus är liv! Bland kartböckerna och resehandböckerna  - Drömma är nyttigt! Bland de tecknade serierna - wow! Bland filmerna - wow wow!
Tipsar gärna om film för det är jag ganska så bra på. Annars tycker jag om de svåra och kluriga faktafrågorna där det måste till både erfarenhet och uppfinningsrikedom.

Favoritintresse: att resa - långt eller nära, i fantasin eller på riktigt, till fots eller med någon slags motor.

Läser just nu:  Det mesta blir aldrig av av Thomas Anderberg. Thomas avled förra året till följd av en hjärntumör och boken skrevs färdig av kollegor och vänner. Och titeln kanske också bränner lite för vanligtvis har jag flera böcker på gång samtidigt och "det mesta blir aldrig av"...

Dold talang: Sy och ändra kläder. Lära barn simma (simlärare var mitt sommarjobb under många år).

Språk jag pratar: Aktiva språk är svenska, franska och engelska. Har insomnade "kunskaper" i tyska och kinesiska.

måndag 9 juni 2014

Vi på biblioteket

Namn: Andreas

Jag jobbar på: Viksjö bibliotek som bibliotekarie.

När jag inte syns ute i biblioteket jobbar jag med: Köper in böcker, sitter i olika möten, har it-hjälp - inklusive visningar av MTM (myndigheten för tillgängliga medier), har visningar, med mera, med mera. Samt (!) fikar.

När jag inte jobbar gillar jag att: Läsa böcker naturligtvis. Vara med familj och vänner.

Dold talang: Är hyfsad på bollsport.

Jag läser helst: Facklitteratur – historia, filosofi, samhällsvetenskap. Historiska romaner och klassiker.

Jag är bra på att tipsa om: Historia och filosofi. Relativt bevandrad i klassikerna men bedrövlig på deckare.

Därför började jag jobba på bibliotek: Att omges av böcker dagarna i ända och att få träffa allsköns intressanta människor är det närmaste en ateist som jag kommer det sakrala.

Språk som jag pratar: Svenska, engelska samt en ytterst ynklig smula tyska.

Favoritställe i biblioteket: ”Röda rummet” (Bokprat- och grupprum här i Viksjö som snart kommer få ny inredning).

Just nu vill jag tipsa om: Jag läste om ett par gamla favoriter inför ett bokprat med första världskrigstema förra veckan:

Filosofernas krig av Svante Nordin
Grå själar av Philippe Claudel
Stridens skönhet och sorg av Peter Englund
Augusti 1914 av Barbara Tuchman