måndag 24 september 2012

Barndomsskildringar



Har länge sökt barndomsskildringar där just pappan inte försummar familjen för att han super, slår hustru och barn eller är arbetsnarkoman... Alltså en helt normal pappa - som de allra flesta som tur är! Talade med en arbetskamrat om detta och han menade att det kanske inte skulle bli några bra böcker skrivna då. Men se där - ifjol kom allas vår professor i kriminologi Leif GW Persson ut med sin romanbiografi Gustavs grabb! Den pappan beskrivs både som ömsint, förstående och så tillgänglig en arbetarpappa kan ha varit på 40-talet. Boken är tjock och tar sin tid att läsa för man vill själv fundera på vad som händer och sker - men den är värd all den uppmärksamhet den rättmätigt har fått. Bitvis mycket rolig också.

En annan fin barndomsskildring är Alex Schulmans berättelse om uppväxten med sin till åren komna pappa. En pappa som både är känd och ute i svängen. Vi får följa den unge pojkens insikt om det alldeles för tidiga och oundvikliga som måste komma med sådan stor åldersskillnad... Berättelsen dit är dock kantad av mycket stor kärlek och med massor av humor. Boken heter Skynda att älska.

Sigge Eklunds uppväxtskildring Det är 1988 och har precis börjat snöa gestaltar verkligen en barndom i skuggan av den frånvarande karriärpappan, tillika en offentlig person. Pojken som kämpar för att bli sedd och älskad av sin förälder - likt alla barn.


De nämnda författarna han en annan sak gemensam förutom temat och det är den utomordentliga språkbehandlingen. Inget slarv med vare sig ord eller meningsbyggnad, så texterna i sig är en njutning att läsa - till skillnad från många bekännelseskribenters orerande!

Vet inte om någon av dessa författare läst fackboken Yngst, äldst eller mittemellan av Elisabeth Schönbeck men den hjälper en onekligen att förstå ens egen rang och position i syskonskaran eller som ensambarn. Ibland behöver man väl inte analysera så mycket men det kan ge hjälp på traven att förstå krångliga mekanismer i sin egen eller andras uppväxt.

Om inte annat hoppas jag alla har läst någon av Ulf Starks barnböcker. Det finns inte många som både med humor och stort allvar kan skildra vad barndom är.
Eller varför inte titta hur det går för Findus som nu skall flytta hemifrån! Sven Nordqvist: Findus flyttar ut. Sven Nordqvist säger att det nu är den sista boken om Findus så givetvis måste vi se hur de tacklar detta – både ”föräldern” Pettson och ”barnet” Findus!




/Karin Hed

onsdag 19 september 2012

En hälsning från Arne Dahl

Foto: Sara Arnald
Hej Järfälla!

Snart kommer Arne Dahl till er och berättar om varför det snart kommer att gå en extremt spännande deckarserie på SVT som heter ”Arne Dahl”. Men han kommer att berätta så mycket mer. Inte minst om sitt skrivande. Och jag kommer också att vara med. Jag heter Jan Arnald. Arne Dahl står mig mycket nära.

Faktum är att vi är en och samma person. Arne Dahl skriver helt enkelt mina deckare, medan jag själv sköter resten. Det är ett väl fungerande samarbete.

Eftersom Arne har blivit översatt till tjugosex språk och sålt miljontals med böcker händer det att jag blir lite avundsjuk på honom. Fast jag döljer det väl.



Om du kommer till Jakobsbergs bibliotek den 25 september kl. 18.30 så kommer du att få veta allt du behöver veta om den mystiske Arne Dahl. Och jo, han är faktiskt med i ett av de tio avsnitten av teveserien, som börjar gå i SVT den 21 oktober. Så det är klart att serien ska heta ”Arne Dahl”. Se om du kan hitta honom...

---
Hyllan, Jakobsbergs bibliotek, tisdag 25 september kl 18:30. Fri entré!
Möjlighet finns att köpa boken signerad.

I samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm.

Här hittar du alla böcker av Arne Dahl på Järfälla bibliotek

lördag 15 september 2012

Bilderboksretro



Retro ligger i tiden och det gäller det mesta, kläder, inredning och även böcker. Tre finfina böcker om 50-, 60- och 70-talets bilderböcker har nyligen kommit ut. Finns förstås att låna på biblioteket. Inte så konstigt egentligen för som förälder vill man gärna läsa sådant man själv läste och tyckte om som barn. Just nu läser vi alltså Alfons, Barbapapa, Pettson och Findus, Spöket Laban, Lilla Anna etc och det vimlar även av merchandise kring populära barnboksfigurer. Många av dessa böcker är förstås klassiker som även kommer att läsas lång tid framöver.

Vill du bli lite nostalgisk och minnas din barndomsläsning låna alltså dessa böcker! Dessutom finns den roliga boken Proggiga barnböcker: därför blev vi som vi blev av Kalle Lind. Om barnböcker som hade en politisk agenda under 60 och 70-talen. Någon som minns Lasses farfar är död, Sven Wernströms Kamrat Jesus, pjäsen Kåldolmar och kalsipper på kassettband eller Sprätten på toaletten?


tisdag 11 september 2012

Tre starka barndomsskildringar



Barndom av Jan Myrdal, född 1927. Man kan tycka mycket om Jan Myrdal, men berätta kan han. Här följer vi med till hans barndoms Mariefred. Son till kända föräldrar, Gunnar och Alva Myrdal, vistas han mycket hos sina farföräldrar. Han lämnas ensam på många sätt och utsätts för olika uppfostringsexperiment, allt i tidens anda. Har du möjlighet så låna ljudböckerna där Jan Myrdal själv läser. Fortsättes av En annan värld och Tolv på det trettonde. Jag minns den sommar jag hade lyckan att arbeta i Mariefreds bokhandel. Den legendariska bokhandlaren Britt Schölin fyllde 70 år, Gripsholms slott firade 450 år och Jan Myrdal fyllde 60. När Jan Myrdal besökte bokhandeln tog han ingen notis om mig utan stegade in till chefen på kontoret för att beställa de böcker han behövde. Det här var långt innan man började beställa sina böcker från Adlibris... Se även mitt facebook-inlägg om detta.

Barbro Lindgren, född 1937, har kanske skrivit de bästa skildringarna av att vara barn/flicka: Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. Jag minns att jag så väl kände igen mig i dessa böcker, som var rykande färska när jag var liten. Talande nog står de på hyllan för böcker om "svårt och sorgligt" i biblioteket. Finns nu i maffig samlingsvolym. Barbro Lindgren har skrivit om sin egen barndom i Nyckeln till min barndom. Nu fyller hon 75 år. Stor födelsedagsintervju i SvD i  lördags.

Till sist en (eller tre) ryska klassiker. Min barndom av Maksim Gorkij, född 1868. Fortsättes av Ute i världen och Mina universitet. Johannes Edfelt skriver i sitt förord till Min barndom:

"Där finns också allt det bästa hos Gorkij: hans underbara förmåga att ge verklighetsillusion, hans friska natursinne, som perfekt inregistrerar alla intryck, hans mänsklighet och humor, triumferande i det oförlikneliga porträttet av mormodern, en eländig barndoms goda fe."

/Kerstin

fredag 7 september 2012

Tema Barndom: Mattias

  

Jag minns bibblan som en spännande plats när jag var liten. Det minimala biblioteket där jag växte upp var placerat i en radhuskällare, men det fanns mycket böcker. Jag minns att jag läste tidskrifter som Kamratposten och Illustrerad Vetenskap, och att det bläddrades febrilt i de stora luntorna om universum. Och så lånade vi hem kassetter med Tintins äventyr. På vissa bibliotek kunde man till och med försvinna ner i en fåtölj och lyssna på kassetterna i hörlurar. Och min mamma jobbade där! Vilken lyx!
Favoritböckerna var Loranga, Masarin och Dartanjang (fortfarande bäst!) och serier som Prins Valiant, Starke Staffan och Johan och Pellevin. Jag tror dessa håller än, och nu blev jag så sugen på att läsa Prins Valiant igen att dagens uppdrag får bli att lokalisera några gamla seriealbum. Innan årets slut kanske jag sportar en mustig Prins Valiant-frisyr. Vik hädan!


tisdag 4 september 2012

Barndom + Bibliotek + Böcker = Sant!

I september har vi tema Barndom på bloggen. Det kan man tolka på alla möjliga sätt. Biblioteksminnen, älsklingsböcker från när man var liten, bra barndomsskildringar, klassiker som funkar fortfarande etc.

Själv hängde jag på biblioteket nästan varje eftermiddag efter skolan i en period. Det var lugn, trygghet, lukten av gamla böcker och 70-talsmöbler och en känsla av att kunna sjunka in i andra världar. Nu går jag också till biblioteket varje dag och känslan finns kvar (även 70-talsmöblerna!) och om jag vill känna lukten från förr kan jag gå in i magasinet och sniffa lite.

Här berättar några författare om sina biblioteksminnen.

Den här skulpturen har stått på Viksjö bibliotek sedan 70-talet. Många som växt upp i Viksjö kommer ihåg just denna och kommenterar det ofta när de kommer in som vuxna.