torsdag 31 maj 2012

Att odla sin trädgård

I Viksjö har vi en fin innergård som tyvärr har varit en aning eftersatt de senaste åren vilket gjort att ogräs och annat har fått frodas som det velat. Även rodedendron och andra buskar och träd har fått växa sig stora. Utsikten från mitt kontor består för närvarande enbart av blommande rododendron! Bibliotekspersonalen brukar göra en liten insats varje år men det räcker inte långt. Tyvärr blev det stora Magnoliaträdet som blommade vackert varje år nedsågat för ett par år sedan när fönster skulle bytas på skolans övervåning. Förra året planterades till vår glädje en ny magnolia men det lär dröja många år innan det blir lika stort som det förra.

 I veckan har det hänt saker på gården. Några elever från skolan har som projekt att röja, rensa och plantera. Hittar tyvärr ingen "före-bild" men så här såg ut idag:





















































"Efter-bilder" utlovas!
Här är en bild på den nya magnolian:























Det går bra att sitta på gården och dricka en kopp kaffe och läsa en bok eller tidning! 

På spaning efter Strindberg

100 år efter sin död verkar August Strindberg har fallit i glömska hos våra tyska grannar.
På spaning efter Strindberg i en av Hamburgs största boklådor, ’Thalia-Buchhandlung’,  hittar jag ett ganska ensamt exemplar av ’Inferno/ Gespenstersonate’ i klassikerhyllan i sällskap med både Theodor Storm och Jonathan Swift. 
Bättre däremot går det för en annan Hundraåring- sedan januari har Jonas Jonassons bok legat på  topp på den försäljningslistan som återfinns varje vecka i tidningen ’Der Spiegel’- snacka om  svenska bästsäljare! Med på listan finns även Arne Dahl (plats 21), Viveca Sten (plats 28) och Marie Hermanson (plats 45).  Den aktuella listan hittar du här.
Svenska författare läses i Tyskland som aldrig förr. Boklådornas bord svämmar över av titlar skrivna av Liza Marklund, Henning Mankell, Håkan Nesser och ständigt upptäcker de tyska förlagen nya talanger som kan sorteras in under vad som kallas ’det svenska deckarundret’.
Inga travar med Augusts verk, inte ens i år, hundra år efter hans död. Men än finns han där, i klassikerhyllan, och väntar på den som har tröttnat på ond bråd död ur svenska författares pennor. Undrar om någon av dessa kommer göra honom sällskap där framöver?

/Eva Brünahl


tisdag 29 maj 2012

Strindberg i annan tappning...


Biblioteket har faktiskt både Inferno och Röda rummet som tecknad serie eller om man föredrar att kalla det grafisk roman alternativt serieroman.

Inferno är bearbetad av illustratören Fabian Göranson och är hans första grafiska roman (2010).



Per Demervall gav ut sin bearbetning av Röda rummet i två volymer första gången på 1980-talet. Han har efter detta digitalt bearbetat bilderna och sammanställt allt i en nyutgåva på en volym 2003.

Båda serierna har intentionen att vara en så långt som möjligt texttrogen överföring av Strindbergs verk.


 
 
 

Hemsöborna finns också att låna som dvd för alla som missat tv-serien eller som föredrar att se den i ett enda svep som långfilm. Då har man hela 3,5 timmes filmtittande framför sig och kan ju själv lägga in de pauser man tycker sig vilja ha.

/Karin Hed
 

måndag 28 maj 2012

Namnkuriosa

Visste ni att det bara finns ca 250 personer som heter Strindberg i Sverige? Det gör att efternamnet hamnar på plats 1392 i popularitet.    

August är ett namn med latinskt ursprung. Augustus betyder "den (gudomligt) upphöjde" eller "den vördnadsvärde" på latin. I slutet av 1800-talet var August ett riktigt modenamn och 1875 var August det fjärde vanligaste pojknamnet. Idag, mer än hundra år senare ligger August på plats 71 och på väg uppåt. 197 barn fick förra året namnet August. Sammanlagt finns det ca 2000 personer med namnet i Sverige idag.

Det vanligaste namnet att ge sina barn 2011 var Alice och William. Alice var populärt på 1930-talet men William som är en anglikansk variant av Vilhelm har inte tidigare varit populärt även om namnet har använts i Sverige sedan 1600-talet.

Läs mer om namn och statistik här och här!

tisdag 22 maj 2012

Gissa romanen

Vilken roman av Strindberg har följande inledning?

Det var med en känsla av vild glädje jag återvände från Gare du Nord i Paris efter att där ha avlämnat min lilla hustru vilken skulle fara till vårt barn som insjuknat i fjärran land.
  Fullbordat var offret i mitt hjärta!
  Våra avskedsord: När ses vi igen? - Snart återljödo annu såsom icke tillstådda lögner, eftersom en aning sade mig att det var för alltid.

Svaret hittar ni i kommentaren.

måndag 21 maj 2012

Strindbergpjäser

Jag tror mig minnas att jag har sett två uppsättningar av Strindbergs "Ett drömspel" och det är en av de pjäser jag gillar mest. Därför blev jag lite sugen på att se Stockholms stadsteaters föreställning. Kolla in trailern här:




Det är synd om människorna!

En annan minnesvärd Strindbergpjäs som jag har sett är Fadren på litauiska (tror jag) simultantolkad till svenska. Man fick sitta med hörlurar på sig. Jag kan inte minnas vad den handlade om dock och jag vet inte om det har att göra med simultantolkningen eller det faktum att det är 14 år sedan... Antagligen det senare.

måndag 14 maj 2012

100 år sedan idag!


Idag är det 100 år sedan Strindberg dog hemma i sin säng efter en tids sjukdom. Vill ni se var han dog är Strindbergs sista bostad numera en del av Strindbergsmuseet. Bostaden ligger i Blå tornet på Drottninggatan 85 och här bodde Strindberg mellan 1908 och 1912. Visste ni förresten att Strindberg bodde på 24 olika adresser i Stockholm under sitt liv. Inte helt olikt dagens andahandsflackande Stockholmsbor alltså!

tisdag 8 maj 2012

Vad vet du om Strindberg?

Strindberg var sannerligen en intressant själ och har ännu inte upphört fascinera nya läsare trots att det är 100 år sedan han dog. Bibblan har sammanställt en klurig tipspromenad där du kan testa dina Strindbergkunskaper! Maila din tipsrad till jakobsberg.bibliotek@jarfalla.se senast 31/5. Märk ditt mail "Tipspromenad". Fem fina skrivböcker från Klackenbergs böcker&papper ligger i potten. Kanske kan de inspirera vinnarna till nya litterära stordåd? Tipspromenaden finns även uppsatt på alla biblioteken. Lycka till!

Fråga 1
I vilken stad föddes Strindberg?
1. Uppsala
X. Strängnäs
2. Stockholm

Fråga 2
Vad hette Strindbergs andra hustru?
1. Christiane Vulpius
X. Frida Uhl
2. Ellen Key

Fråga 3
På vilken ö I Stockholms skärgård byggde Strindberg sig en ”diktarstuga” (som fortfarande finns kvar)?
1. Kymmendö
X. Runmarö
2. Huvudskär

Fråga 4
I vilken pjäs nedstiger guden Indras dotter till jorden för att undersöka hur människorna har det?
1. Till Damaskus
X. Ett drömspel
2. Himmelrikets nycklar

Fråga 5
Vad heter kokerskan i Fröken Julie? 1. Kristin
X. Kersti
2. Nora

Fråga 6
”Det var en afton i början av maj” - så lyder inledningen till...
1. I havsbandet
X. Röda rummet
2. Inferno

Fråga 7
Vad kallade Strindberg den dagbok han förde mellan 1896 och 1908?
1. Drömboken
X. Ockulta dagboken
2. En blå bok

Fråga 8
I vilket verk av Strindberg förekommer Madam Flod?
1. Hemsöborna
X. Herr Bengts hustru
2. En dåres försvarstal

Utslagsfråga:
Hur många besök hade biblioteken i Järfälla under 2011?

fredag 4 maj 2012

Strindbergsbakelsen är utsedd!












Gustav II Adolf har en, Napoleon har en och nu har Strindberg också fått en egen bakelse! Berns salonger har tillsammans med Strindbergsmuseet och hela svenska folket utsett Sveriges Strindbergsbakelse till Strindbergsårets ära 2012. Berns eget konditori presenterade tre bakelser med smaker inspirerade från August Strindbergs liv och matuppleveser. Tillsammans med en jury fick svenska folket att rösta fram sin favorit. Resultatet ser ni på bilden. Jag har dock inte hittat någon information om hur den smakar.

Strindberg döpte för övrigt sin roman Röda rummet efter en salong på Berns där han och andra samhällsrevoltörer träffades och diskuterade. Salongen var också en samlingsplats för Stockholms ungkarlar på 1870-talet.

Är man intresserad av vad Strindberg åt kan man också låna boken Till bords med Strindberg av Catharina Söderbergh.

torsdag 3 maj 2012

Dagens Strindbergscitat


“Genom att försöka göra det omöjliga
når man högsta graden av det möjliga.”

onsdag 2 maj 2012




















I år är det 100 år sedan August Strindberg dog. Det uppmärksammas på många håll, bl.a finns en hemsida som ägnas åt Strindbergsåret August Strindberg 2012 där man kan läsa om Strindberg och om alla evenemang som planeras. Gillar man Strindberg har man all anledning att glädjas. Bland teaterpjäser som är aktuella hittar man Ett drömspel som spelas både på Malmö och Stockholms stadsteater, Till Damaskus på Dramaten, Fadren på Nationalteatern i Bulgarien och Globenteatern i Linköping, Fröken Julie på Strindbergs Intima teater samt i Luxemburg m.m.

Dessutom kan man besöka ett antal utställningar på temat Strindberg, Strindbergsmuseet (såklart!), Nordiska museet, Uppsala konstmuseum eller vad sägs om ett besök till Postmuseet för att se utställningen Strindbergs kreativa korrespondens.

I maj har vi tema Strindberg på bloggen. Vi delar med oss av våra bästa (och värsta?) Strindbergsminnen, tips och funderingar.

Vad tänker du på när du hör namnet Strindberg?