onsdag 29 februari 2012

Och vinnaren är...

Stolthet och fördom av Jane Austen - världens genom tiderna bästa kärleksroman (enligt 0,0005 % av Järfällas befolkning)

32 personer röstade och nästan hälften av dessa röstade på Austen.


Resultatet:
Brontë, Svindlande Höjder 5 (15%)
Söderberg, Den allvarsamma leken 5 (15%)
Tolstoj, Anna Karenina 5 (15%)
Undset, Kristin Lavransdotter 1 (3%)
Austen, Stolthet och fördom 14 (43%)
Annan 2 (6%)

Så här står det om boken i bibliotekets katalog:

Stolthet och fördom är en av de där riktigt mäktiga kärleksromanerna som man kan läsa gång på gång. Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter. Med sitt rika och engagerande persongalleri, sina vackra miljöer och med sin subtila humor har romanen inspirerat och fängslat otaliga läsare världen över och fortsätter att göra så.

Det finns flera moderna varianter och egna fortsättningar på Austens bok. Bl.a:

Miss Mary Bennets självständighet av Colleen McCoullough
Pemberley av Emma Tennant
Bridget Jones dagbok av Helen Fielding

eller varför inte läsa:
Stolthet och fördom och zombier: den klassiska kärleksromanen nu med ultravåld och zombieförödelse av Seth Grahame-Smith

Boken har också filmatiserats ett antal gånger.

Har precis läst...

Dash och Lillys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan och gillade den skarpt! Tänk en korsning mellan J.D Salingers Räddaren i nöden och en romantisk komedi. New York, jul, två lite udda och galna ungdomar vars vägar korsas.

Dash hittar en röd anteckningsbok instoppad mellan två böcker av sin favoritförfattare (Salinger!) på sitt favoritantikvariat. I anteckningsboken finns ledtrådar till en slags gåta. Den röda anteckningsboken placeras sedan på olika platser där den andre uppmanas att lämna den och i den frågar de varandra saker och utmanar varandra på olika sätt.



Författarna har skrivit varannat kapitel ur vardera Dash och Lilys perspektiv. De har även skrivit Nick & Norahs oändliga låtlista och Naomi & Elys kyssförbudslista med samma upplägg.


Andra böcker av författarpar som har varsitt berättarperspektiv:

I det här trädet av Katarina Kieri och Per Nilsson
Livet enligt Rosa-serien och Hotell Gyllene Knorren-serien av Måns Gahrton och Johan Unenge.
Malin och Henrik av Denise Rudberg och Daniel Möllberg

fredag 24 februari 2012

Jag heter Yahya och har praoat här på Jakobsbergs bibliotek i två veckor nu och jag kan beskriva de två veckorna på två ord. Helt Underbart.


Vissa av er kanske tycker att det känns tråkigt att praoa på ett bibliotek men jag kan lova er att här på Jakobsbergs bibliotek är det grymt kul för alla som jobbar här är som en stor familj och det är en grym känsla att få vara här och praktisera i två veckor. Dagarna går så himla fort för att man har så kul. Anledningen till att det är så kul är inte så svårt att förstå. Alla som jobbar här är som en stor familj och dom är roliga, glada och riktigt trevliga så det känns som om man blir en del av deras familj här på biblioteket även om man är här i ynka två veckor. Nu ska jag berätta vad jag har gjort.Jag har ställt böckerna till rätta på både skönlitteratur och barn- och ungdomsavdelningen. Det kanske inte var så himla roligt men det är riktigt bra träning på alfabetet och samtidigt så får man mer och mer tålamod av att göra det. Alla tror att det är ett ställe där det är lugnt och så, men jag kan lova er att det är det bara på morgonen för när alla slutar skolan så kommer de tydligen hit och det är kul men ändå jobbigt för att man blir väldigt trött vid slutet av dagen men jag lovar er att det är värt det.


Den allmänna bilden av bibliotekarier är att de oftast bara sätter upp böcker och hjälper folk men de gör så mycket mer och allt det bara för att folk ska kunna låna hem en bok och läsa den i lugn och ro. De fixar böckerna som är sönder, de köper in böcker som folk gillar, de hjälper dej när du letar efter en bok och de beställer böcker från de andra biblioteken åt dej så att du inte behöver åka.




Yahya Tuncer

onsdag 22 februari 2012

Lenas boktips

Tema: Kärlek


I dessa snabba tider känns det befriande att koppla bort IT-hjärnan, krypa upp i läsfåtöljen och försjunka några timmar i kärleksbrevens tid. Tänk att sådana tider funnits. På riktigt. Tjocka, sprängfyllda och handskrivna brev damp ner genom brevlådan och låg där förföriska och väntade på hallmattan. Brev som lockade med omsorgsfulla formuleringar i bläck, avsedda att läsas långsamt och eftertänksamt . Så fjärran från vår neurotiskt twittrande värld.

I Anneli Jordahls bok Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) kastas jag rakt in i kärleken mellan Ellen Key och Urban von Feilitzen under det radikala 1880-talet. Det är en tid då både äktenskap och könsroller ifrågasätts. Ellen Key är pedagog, radikal samhällsdebattör, kritiker och blivande författare. Ulf von Feilitzen litteraturkritiker. Hon är ogift och fri. Han är gift och har fyra barn. De möts, blir förälskade och börjar skriva brev till varandra. Breven är fyllda av ömhet, längtan, löften och kval. De för långa samtal om litteratur och samhälle och finner en intellektuell gemenskap. Brevhögen blir gigantisk. De skriver hundratals brev i veckan, men de träffas bara ett fåtal gånger.

Jordahls bok är visserligen en fiktion, men bygger delvis på de fåtal autentiska brev som finns bevarade och på litteratur om Ellen Key. Bokens Ellen hoppas och tror att Urban en dag ska lämna sitt äktenskap för hennes skull, men han stannar kvar och deras kärleksrelation bryts

Stundtals blir jag irriterad på bokens Ellen. Hur kan den radikala och skärpta kvinnan vara så handfallen när det gäller kärlek? För vem vill vara en hund i ett kärleksförhållande? I sitt litterära skapande är Ellen så fri, men i sin åtrå och kärlekslängtan så ofri. Åtminstone i den kärlekslängtan vars slutmål är äktenskapets trygga famn. Men jag förlåter henne och blir berörd av denna vackra och sorgliga kärlekshistoria.

I Käbi Lareteis Vart tog all denna kärlek vägen får vi tjuvläsa ljuva kärleksord och svarta relationstankar i brev och på dagbokssidor skrivna av konsertpianisten Käbi Laretei och dramatikern Ingmar Bergman – två skapande människor som i sina kreativa yrken levde åtskilda under långa tider och då bara umgicks per korrespondens. Så läser jag också klar den litterära biografin Älska mig och skriv! som legat och dammat på ett av borden. Den bjuder på brevväxlingen mellan Anton Tjechov och skådespelerskan Olga Knipper i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Fyra år hann de vara gifta, flera hundra brev skrev de till varandra innan Tjechov dog i lungtuberkulos, bara 44 år gammal.

När jag slår ihop bokpärmarna funderar jag en smula på böckernas röda tråd; den svåra konsten att hitta en balans mellan en hängiven kärlek och det egna fria konstnärskapet. Att samtidigt höra till och vara fri. Sedan går jag ut till en översnöad brevlåda, med lätta och förväntansfulla steg. Och visst finns där brev, massor av brev; krav, räkningar och reklam. Men absolut inga smäktande kärleksbrev. Jag bestämmer mig för att krypa upp i läsfåtöljen igen.

/Lena Molin

måndag 20 februari 2012

Bästa ungdomskärleksböckerna



Hjärtans fröjd av Per Nilsson
En pojke blir kär i en flicka som han har tittat efter i smyg på bussen en tid. De börjar träffas och pojken blir väldigt förälskad. Att hon inte alls är lika intresserad märker han inte. Fantastiskt spännande och engagerande om olycklig kärlek!

Hur kär får man bli av Katarina von Bredow
Om Katrin som är kär i samma kille som sin bästis, en bästis som är van att få allt hon vill ha, men kanske inte den här gången. Det låter kanske banalt men våndan av att välja kärleken och samtidigt såra den som står en närmast är mycket bra skildrat.

+ allt annat av Katarina von Bredow


onsdag 15 februari 2012

Finaste kärleksdikten

Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens.
Välkommen.

(Eva Kilpi, Sånger om kärlek)

tisdag 14 februari 2012

De bästa kärlekslåtarna

I dag är det alla hjärtans dag.


Så dagen till ära lägger vi ut en spellista på Spotify med några riktigt bra kärlekslåtar.


Klicka här så kommer du till Järfälla Bibliotek på Spotify.

måndag 13 februari 2012

Författarbesök

Annika Östberg, som efter 28 år i amerikanskt fängelse nu lever i en efterlängtad frihet i sitt hemland Sverige, kommer till Jakobsbergs Bibliotek på Alla Hjärtans Dag. Annika berättar då om sin fängelsetid, om sina livsavgörande val och vilka konsekvenser de har fått för henne.
Annika utgår från sin uppriktiga berättelse i den självbiografiska boken ”Ögonblick som förändrar livet”. Du kan köpa boken till ett kvällspris 200:- (ord 249:-) och givetvis få den signerad på plats.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Klackenbergs Böcker&Papper, Jakobsbergs bibliotek samt ABF Norra Stor-Stockholm. Fri entré. Plats: Hyllan, Jakobsbergs bibliotek. Tid: tisdag 14 februari kl. 18.30.

Varmt välkomna!

fredag 10 februari 2012

Att praoa på bibliotek

Hej jag heter Paulina, jag är 14 år och går på Fjällenskolan. Jag har praoat på Jakobsbergsbibliotek i två veckor nu. Först och främst vill jag säga att folk har väldigt mycket fördomar om vad ett bibliotek är överhuvudtaget. De flest tror att ett bibliotek är som en stor tyst sal med några hyllor med böcker och en tant med glasögon som sitter bakom en disk. Jag har också haft den här synen, men efter att jag praktiserade här i två veckor fick jag en helt annan bild av vad som egentligen händer på ett bibliotek! Jag ska nu berätta om vad jag har fått göra under min två veckors prao här: Jag har fått sätta upp böcker på vuxenavdelningen och barnavdelningen. Och processen bakom allt, från att boken kommer in i återlämningsmaskin till att boken kommit upp på sin plats mellan två böcker av ungefär 100 000 böcker, är väldigt mycket mer komplicerad än vad man tror.
Jag har hjälp Ibrahim med tidningar, då tog jag bort alla tidningar som var från dagen innan och sorterade in de i magasinet. Efter det åkte vi ner till källaren och hämtade postsäcken med dagens tidningar. Vi sorterade dom och ställde sen in de i tidningsstället. Det var kanske mellan 30 och 40 tidningar. Jag fick också frankera kuvert i en frankeringsmaskin. Jag har fått göra utställningar på både vuxenavdelningen och barnavdelningen. Då fick jag laminera papper i plastmaskinen, i det här fallet hjärtan eftersom det var till alla hjärtans dag. Sedan letade jag upp böcker om kärlek och ställde upp de och klistrade upp hjärtan.
Jag var med när Eva beställde in nya böcker, och eftersom Jakobsbergsbibliotek är det största biblioteket i Järfälla så beställer de böcker till alla bibliotek i Järfälla. Jag var med och packade upp och prickade av de nya böckerna som kom, sedan konverterande och inlevererade vi böckerna. Jag har varit med på minibio, sagostund, baby klubb, språkkafé och konstutställning. Jag har också gjort massvis av 6års påsar. En lördag var det familjehelg då vi firade att Alfons Åberg fyllde fyrtio år. Då fick jag vara med och göra i ordning alla förberedelser. Jag fick bl.a. göra en tipsrunda då jag klistrade fast små papperslappar på golvet som ett mönster barnen skulle följa efter. Jag fick laminera små Alfons figurer i papper och klistra upp m.m. Jag har fått göra så otroligt mycket saker och allt har varit jätte roligt!
Alla här är jätte trevliga och ett en sak som gjorde allt ännu roligare var att på min sista prao dag hade personalen köpt fika som jag gillade och så fick jag en papperskasse med små fina presenter :D Jag rekommenderar er verkligen att praoa här på Jakobsbergs bibliotek för chansen att få se hur allting egentligen fungerar kommer bara en gång i livet, om man inte jobbar på bibliotek när man blir vuxen förstås!



Mobergland - personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie



På måndag kommer Jens Liljestrand till Viksjö bibliotek och berättar om sin bok Mobergland som handlar om Vilhelm Mobergs utvandrarserie. Få böcker har fastnat i det kollektiva minnet såsom Vilhelm Mobergs Utvandrarna. I Mobergland undersöker Jens Liljestrand hur romansviten - en av det svenska nittonhundratalets mest framgångsrika – blev en historisk sanning. Jens är litteraturvetare, författare och skribent. Han har fått flera priser och skriver bl.a.i Dagens Nyheter.

Viksjö bibliotek kl. 19:00

Arr: Viksjöbibliotekets vänner. Fri eller frivillig entré.

tisdag 7 februari 2012

Intervju med Simona Ahrnstedt

Simona Ahrnstedt är Järfälla-författaren som också är Sveriges enda författare av Romance. Hon har skrivit boken Överenskommelser som är en kärleksroman som utspelar sig på 1800-talet. Den är flitigt utlånad på biblioteken. I romance är fokus i historien hela tiden på en kärleksrelation, det är kärlek med förvecklingar och hinder och slutet är alltid lyckligt.

Romance är mycket stort i USA och Storbritannien. I USA står Romance för 15% av den totala bokmarknaden och 50% av all pocketförsäljning. Romance ska inte förväxlas med Harlekin-serier som är mer stereotypa i samma format och där det sker ingen utveckling hos karaktärerna. Romance håller ofta hög litterär kvalitet.

Här är en liten intervju med Simona:

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag flera böcker på en gång. Det är alltid ett säkert tecken på att jag är stressad och har svårt att koppla av...

Fadersmord av svenska debutanten Carina Bergfeldt
A well favoured gentleman (Romance) av Christina Dodd
Somliga linor brister av Varg Gyllander

Tre bra kärleksromaner?
Stolthet och Fördom, av Jane Austen
Jane Eyre, av Charlotte Brontë
Borta med Vinden av Margaret Mitchell
(och Emma Hambergs Baddaren)

En bra ungdomsbok om kärlek?
Jag har inte läst en ungdomsbok på länge för jag är jättejättegammal. Men mina läsare är från 16 år och uppåt, så kanske jag får föreslå min egen? :-)

Vad är det bästa med att läsa kärleksromaner?
De ger en känsla av hopp om ett lyckligt slut, att livet, i slutändan, trots allt elände, kan sluta väl.

Vad är det bästa med att skriva Romance?
All den research jag får göra. Alla böcker jag fördjupar mig i, alla gudomliga bilder jag hittar och alla de fantastiska människor som ställer upp och hjälper mig med mina frågor. Och, faktiskt, att ha en genre att hålla sig till, det sätter igång min kreativitet mycket mer än om jag inte skulle ha några ramar alls att förhålla mig till.

Hur kom du på idén till din bok?
Jag hade läst många engelska Romance-böcker och jag tänkte att det vore roligt att skriva en sådan bok - som jag älskar att läsa - och låta den utspela sig i svensk miljö.

Har du någon ny bok på gång?
Ja. En historisk kärleksroman som utspelar sig på medeltiden och som kommer ut i September.

Vilka skulle spela huvudrollerna om din bok blev film?
Vet inte. Världens snyggaste man och världens läckraste rödhåriga kvinna? Tror inte att något annat duger.

En annan genre som du gillar?
Jag älskar läsa seriemördar-böcker... Och nya fackböcker i psykologi. Och så är jag löjligt svag för kak- och tårtböcker.

Läs gärna Simonas egen blogg!

måndag 6 februari 2012

Karins kärlekstips

Tema: Kärlek



En stark berättelse om gränslös passion: White Palace av Glenn Savan
En mysig och romantisk film: Shakespeare in Love av John Madden
Två bra ungdomsböcker om den första kärleken: Ingen rädsla av Niklas Krog och Duktig pojke av Inger Edelfeldt
Två vackra och sorgliga filmer om att älska och förlora: Älskar dig för evigt av Susanne Bier och Blue Valentine av Derek Cianfrance
Några fina låtar om olycklig kärlek: In Your Atmosphere med John Mayer, Fläder med Stefan Sundström och Allt är som förut med Bo Kaspers Orkester
En gripande film om en skilsmässa: The Squid and the Whale av Noah Baumbach

/Karin Melin

fredag 3 februari 2012

Säg det med ett kort!

Tema: Kärlek

Mamma, pappa, mormor eller din bästis- till vem vill du ge ett kort på Alla-hjärtans-dag i år?
Kom till biblioteket i Viksjö och tillverka egna kort!
Klipp, klistra och rita- bara din fantasi sätter gränser!
Pysslet står framdukat lördagarna 4 och 11 februari.
Hjärtligt välkomna!

torsdag 2 februari 2012

Kärlek i Paris

Tema: Kärlek


Är det bara floskler eller är det verkligen sant att gammal kärlek aldrig rostar? Man kan ju undra när hur många filmer som helst handlar om Paris, om hur fin staden är och vilka upplevelser man där kan få om man bara är öppen att ta in alla intryck! Även bakom sorgsna och vemodiga möten och historier finns alltid ett stänk av...just kärlek!Vill därför tipsa om några filmer som bara genom kameraögat och fantastiska regissörer och skådespelare ger sann kärlek till denna stad. Filmerna finns förstås att låna på Järfälla bibliotek!

Paris, je t'aime (2006) Över trettio regissörer från hela världen berättar här en egen liten historia från något av de karaktärsmässigt mycket skiftande kvarteren. Alla är väldigt speciella och avnjutes lämpligen som en novellsamling - några i taget!

De älskande på Pont-Neuf (Leos Carax 1996) Kanske den omöjliga kärleken som lever ut sin passion. Två hemlösa från olika sociala miljöer finner varandra här på Paris äldsta bro där de lever ett liv i marginalerna under tiden som bron är avstängd på grund av restaurering.

Amelie från Montmartre (Jean-Pierre Jeunet 2001) Amelie lever ensam i Montmartrekvarteren och bestämmer sig för att göra livet trevligare både för sig själv och andra....

Igelkotten (Mona Achach 2009) Bygger på boken Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Tolvåriga flickan Paloma vill följa livet i sin trappuppgång i det burgna pariskvarteret via filmkameran. Hon har nämligen bestämt sig för att inte bli vuxen och tänker därför ta sitt liv när hon fyller tretton. Filmen ska alltså bli hennes testamente.

La mome - La vie en rose (Olivier Dahan 2007). Berättelsen om Edith Piaf.

Midnatt i Paris (Woody Allen, 2011) Aldrig och ingenstans finns mer romantik än vid midnatt i Paris, tycker den turistande amerikanen Gil som blir mäkta nostalgisk och förflyttas tillbaka till det av honom dyrkade parisiska 1920-talet.

Råttatouille (Brad Lewis /Disneyfilm 2007) Animerad. Råttan Remy drömmer om att bli franska stjärnkock. Eftersom han bor i en av Paris finaste restauranger och där träffar på kökspojken Linguini bör inte steget vara långt till att få en plats i köket! Eller...? Familjefilm med kärlek till maten och till Paris! Svenskt tal.

onsdag 1 februari 2012

KÄRLEK

Tema: Kärlek

I februari har vi tema kärlek på bloggen. Bok- film- och musiktips, bästa-listor, citat, enkäter, omröstning av världens genom tiderna bästa kärleksroman, intervjuer m.m. Håll ögonen öppna!

Det blir förstås mycket mycket bibliotekskärlek också! Visste du att ALIA (Australian Library and Information Association) har döpt om Alla hjärtans dag till Library lovers day! Det finns till och med en sång "Song for Library Lovers Day".











Ni minns väl den svenska library lovers-kampanjen för några år sedan? Dags för lite kärleksbombning av biblioteken igen?