fredag 30 september 2011

Giftig läsning

Man brukar ju säga att ignorance is bliss - okunnighet är lycksalighet. Inget talesätt beskriver min relation till boken Badskumt bättre.
Visst, även jag hade sett larmrapporterna i kvällstidningarna om cancerframkallande hårfärg och farliga kemikalier, men det är ett stort steg från att läsa löpsedlar till att sätta sig in i vad det faktiskt handlar om. Det är mer bekvämt att sätta på skygglapparna och smacka på mer läppglans...
Nu bestämde jag mig i alla fall för att ta tjuren vid hornen och gå till botten med vilka läskigheter som gömmer sig i mitt badrumsskåp.

2009 spenderade vi 12 miljarder kronor på hygienprodukter i Sverige, en siffra som gått upp 60 procent på tio år. Det mesta som köps produceras av ett fåtal multinationella företag som baserar de flesta av sina produkter på mineraloljor. Mineraloljor utvinns ur råolja - liksom bl.a. bensin. Mmm, fossila bränslen i antirynkkrämen... Kan det vara nyttigt? Nej, mineraloljor kan inte tas upp av huden och stör dess naturliga funktioner. Dessutom är det ur ett miljöperspektiv helt galet när det nu finns många snällare alternativ, såsom vegetabiliska oljor. Anledningen till att mineraloljor är så vanligt i hygienprodukter är för att de inte härsknar och för att det helt enkelt är billigt.

Andra skumma ämnen vi ska akta oss för är de hormonstörande ftalaterna och parabenerna som finns i många schampon och tvålar. I Danmark råder Miljöstyrelsen gravida och ammande kvinnor att helt undvika parfymerade produkter, hårfärg och sprayprodukter. Detta på grund av parabenerna, ftalaterna och konserveringsmedlen som tros kunna påverka foster och småbarn. Företagen försvarar sig genom att säga att det är så små mängder farliga kemikalier i deras hygienprodukter, men samtidigt är det ingen som ordentligt undersökt hur den kemiska cocktailen vi utsätts för varje dag påverkar våra kroppar.
I Danmark har undersökningar t.ex. visat att flickorna kommer in i puberteten tidigare än förr och att kvalitén på mäns spermier blivit sämre. Man vet dessutom att vissa cancerformer ökar i vår del av världen och att allergier är mycket vanligare nu är för 50 år sedan. Läskigt.

När jag läst ut boken undersökte jag genast de finstilta innehållsförteckningarna i mitt badrumsskåp. Det var inte mycket att hänga i julgranen direkt... Första impulsen var att kasta ut allt och bli stammis på hälsokosten, men som Johansson skriver är det viktigaste när det handlar om skönhetsprodukter att minska konsumtionen överlag. På så sätt blir huden och fiskarna i havet mycket gladare. För vart tror du alla hälsovådliga ämnen tar vägen efter vi tvättat av dem i duschen?

torsdag 29 september 2011

Better Facebook

Om du som jag står handfallen inför Facebooks senaste uppdatering där den kronologiska ordningen är som bortblåst, där det finns flera nyhetsflöden att följa, och där Facebook genom någon suspekt algoritm väljer åt dig vad som är viktigt ("Olle checkar in på toaletten" hade jag som toppnyhet igår): Better Facebook är en del av lösningen!

Med hjälp av detta webbläsartillägg kan du få inläggen i kronologisk ordning igen, du kan göra dig av med toppnyheterna -och det finns drygt 75 andra inställningar att pilla med för den som orkar det. När man väl vant sig vid alla funktioner och anpassat Facebook precis som man vill ha det, så är det som om Facebook har tagit ett lugnande piller. Allt flyter behagligt igen, dock ej med ljusets hastighet. Enda nackdelen är att Fejjan tar någon enstaka sekund längre på sig för vissa moment.

Jag är hur som helst nöjd med Better Facebook och världen kan sålunda återgå till det normala.

tisdag 27 september 2011

Författare härifrån

Det är något extra med författare som bor där man själv bor eller kommer ifrån där man själv kommer ifrån eller åtminstone kommer från där man själv numera bor... Böckerna får gärna utspela sig där man bor eller åtminstone i en miljö man känner igen. Igenkänning ska inte underskattas, tänk på alla stora deckarförfattare som är ännu större på de platser där deras deckare utspelas. Själva genren deckare kräver på något sätt en miljö som finns i verkligheten som man också kan känna igen sig i.



Själv känner jag inte till någon Järfälla-skildring (någon annan som gör?) men kanske är kranskommun inte den mest inspirerande/händelserika miljön? Några författare med Järfälla-anknytning finns det däremot.

Igår var Veronika Malmgren på författarbesök på Viksjö bibliotek (arrangerat av Viksjöbibliotekets vänner). Hon debuterade i våras med romanen Gracie och är uppvuxen i Viksjö. Boken handlar om Klara som är utbytesstudent i USA och skildrar hennes två sista månader där, den har fått övervägande fin kritik och Veronika pratade bland annat om vad som inspirerat henne, skrivarkurser, hur hon skriver etc. Kolla även in hennes fina webbsida.

Nu utspelar sig inte romanen i Viksjö utan i USA men skulle det inte vara trevligt med en uppväxtskildring från norra Europas största småhusområde? Eller en deckare i Jakobsbergsmiljö? Någon som känner sig manad?

Andra Järfälla-författare:

Simona Ahrnstedt, Sveriges första och än så länge enda Romance-författare. Har gett ut boken Överenskommelser och har en rolig blogg.








Cannie Möller, har skrivit många, många ungdomsböcker. Har också en webbsida.






Finns det fler?

måndag 26 september 2011

Internationella Alzheimerdagen

I onsdags bjöd nystartade Järfälla demensförening (PDF) in till information, föreläsningar och frågestund om olika demenssjukdomar på Jakobsbergs bibliotek. Över hela världen uppmärksammades att det var den internationella Alzheimerdagen.

Mari-Anne Lundin, sekreterare i Järfälla demensförening, hälsar välkommen.

För dig som inte kunde delta i onsdags låter vi böcker och annan information ligga framme på biblioteket till och med onsdag denna vecka.

Vad är demens? Enkelt kan man säga att nervceller i hjärnan dör och ger symtom som minnesförlust, försämrad allmänfunktion och förändrat beteende. Det finns ingen bot, men en del bromsande mediciner, som hjälper vid Alzheimer. Alzheimer är en av flera olika demenssjukdomar. Demens är vanligare ju äldre man är.

Elisabeth Löfvenborg, överläkare på minnesmottagningen på Jakobsbergs sjukhus, berättade hur en minnesutredning går till. Förutom en mängd undersökningar och prover intervjuas patienten om sitt liv för att läkaren ska kunna bedöma hur vardagen försämras av demensen. Väntetiden på utredning är ca två månader och man behöver remiss från sin husläkare.

Kommunen erbjuder hjälp i form av hemtjänst, färdtjänst och, så småningom, särskilt boende. Det finns även hjälp och stöd för anhöriga. Malin Rydén berättade om ACTION, ett datastöd med bildtelefon, information och träningsprogram.


Malin Rydén, Järfälla kommun, berättar om ACTION.

Sirkka-Lisa Ekman, professor emerita, vid Karolinska institutet berättade om sin forskning om omvårdnad av patienter med demens. Centralt är att omvårdnad är en relation, dvs hur en uppgift ska utföras. Ömsesidig respekt mellan vårdare och personal är viktigt. Till exempel återgår de flesta tvåspråkiga patienter alltmer till sitt modersmål, sitt första språk, i samma takt som demensen tilltar. Att ta hänyn till kultur och religion är också viktigt.

Att vårda demenssjuka är krävande på många sätt. Forskning har till exempel visat att demenssjuka inte kan uttrycka smärta. Här måste personalen vara uppmärksam för att kunna lindra den på bästa sätt.
 
Inga-Britt Hagman och Elisabeth Löfvenborg på Jakobsbergs sjukhus, Anki Blomqvist ordförande Järfälla demensförening och professor Sirkka-Liisa Ekman.

Om du vill läsa om demens kan jag rekommendera boken Alzheimer utgiven av Karolinska institutet. Forskare, bl a Sirkka-Liisa Ekman skriver enkelt om demens. Jag vill även tipsa om Sara Natt och Dags bok Att vara anhörig.

Länktips:
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg om demenspatienter
Järfälla kommuns omsorg och stöd
Information om Boken kommer och PROSIT på Järfälla bibliotek
Böcker om demens på Järfälla bibliotek

Text och foto: Kerstin Gerén

torsdag 22 september 2011

Dagens filmtips: Banksys "Exit Through The Gift Shop"

Det här är en av mina absoluta favoritdokumentärer. Säga vad man vill om graffiti, men man kan knappast komma ifrån att Banksy - denne mystiske konstnär "som ingen vet vem det är" - har en förmåga att få folk att stanna till och begrunda omvärlden för en sekund.

Exit Through The Gift Shop är en spektakulär film på många sätt. Är det en dokumentär, eller kanske en mockumentär - en fiktiv dokumentärfilm? Är Banksy ens med i filmen? Eftersom få vet vem han är, så kan det vara vem som helst som sitter i huvtröja och talar inför kameran. Och vem sjutton är denne Mr. Brainwash som filmar allt och alla? Var fanns han innan filmens tillkomst?

Jag ser filmen som en drift med konstvärlden och dess ytliga, hyckleriartade förhållande till konst ("Säger du att det här är gjort av Banksy? Oj, men då betalar jag gladeligen 120 000 kronor för den här spreymålade råttan som vem som helst kan göra på några sekunder!"), samtidigt som han driver med sig själv. Graffiti blir plötsligt acceptabelt och omtyckt för att det är Banksy som sprejat den enkla mallen, och för att han har ett budskap, och kanske framför allt för att det är något som vem som helst kan förstå.
Snirklig kalligrafi ("Man ser ju inte vad det står! Allting ser likadant ut!") är inte lika hett på konstmarknaden och i vardagsrummet.

Filmen finns i Jakobsberg och jag rekommenderar den å det varmaste. Vi har även den fantastiska boken Wall and piece där de flesta av Banksys mest kända målningar finns att beskåda.






fredag 16 september 2011

Nytt namn, ny logga, ny webb!

Äntligen! Efter månader av förberedelser lanseras nu Järfälla kommuns nya webbplats och grafiska profil. Järfälla folkbibliotek byter dessutom namn till Järfälla bibliotek och får en ny logotyp - och vilket jobb detta innebär! Alla logotyper överallt ska i sinom tid bytas ut; på kassar, bibliotekskort, stämplar, webbplatsen, skyltar, epostsignaturer, kuvert, frankeringsautomaten, bloggloggan och så oändligt mycket mer att vi får kramp i hjärnan innan vi ens börjat tänka på det ordentligt. Puh!

Ta nu en titt på nya webben. Den är lanserad, men mycket trixande återstår innan allt faller på plats. Kom gärna med förslag på förbättringar, påpeka fel och konstigheter - men lite beröm skadar inte heller. Kommentera gärna här eller på vår Facebooksida.
Era synpunkter och er delaktighet betyder mycket.

onsdag 14 september 2011

Freddie Wadling - En levande legend

Här kommer i samband med mitt bokprat på bibliotekets Bok&fika idag en Spotifylista som visar på Freddies sköna bredd. Karriären visar upp visor, punk, rock, pop, jazz, new age (you name it...) på svenska och engelska, och det är alltid vansinnigt bra!

Freddies röst är alltid ömtålig och tålig på samma gång, man blir aldrig rädd att det inte ska hålla, men det känns samtidigt som han blöder varje gång han tar ton. Upptäck och bli en lika fanatisk lyssnare som jag!

Freddies sommarprat finns förresten fortfarande att lyssna på via Sveriges Radios webbsida, och en sökning på "Freddie Wadling" i vår katalog genererar bara bra träffar! Fantastiskt.

/Robin Thorman

PS. Lyssna gärna på flera av våra musiklistor! Här finns allt från black metal, soul och rap till sextiotalsnostalgi, folkmusik, electronica och ökenblues. Och lite till.

måndag 12 september 2011

Att veta när det är dags

Nu är det den tolfte september och inte ens jag kan längre hävda att det fortfarande är sommar. En kyla har smugit sig in i luften och de hurtfriska kallar det för "friskt". Alla optimistiska benämningar på höstrusket går fetbort. De som gillar hösten är inte riktigt riktiga.

För hösten är årstiden att hata. De övriga tre kan jag stå ut med (möjligen med undantag av den gångna vintern), men inte hösten. Höstfärgerna är inte vackra. Löven på marken är hala. Och kylan i luften är inte frisk, bara kall.

Det enda positiva är att man kan sitta inne utan att ha dåligt samvete. Läsa böcker. Spela spel. Eller göra något annat. Och på tal om det tänkte jag gå vidare till:

Dagens boktips: Det erotiska kroppsspråket av Martin Lloyd-Elliott. Som kille är man sorgligt van vid att misstolka sin kvinnas signaler. Det kan vara bra, kanske till och med nödvändigt, att utöka sina kunskaper i ämnet.

Att veta när det är dags, helt enkelt. Min kära sambo lär inte misstycka och man ska inte gå emot den universella sanningen: "När ens kvinna är glad, blir man själv glad".

Rent generellt är det bra att ha kunskap om människors kroppsspråk. När jag läser denna bok förstår jag att jag missat många tillfällen då kvinnor visat sitt intresse utan att jag fattat det.
Klantigt. Riktigt klantigt.

Nåväl, nu har jag mitt på det torra, men kunskaperna ska jag föra vidare till min son. Den dag jag får någon.

Som en bonus denna gråtrista måndag vill jag ge ett extra boktips, menat för föräldrar till barn i tvåårsåldern. Min dotter Alma älskar böckerna om Ingrid av Katerina Janouch och den eminente illustratören Mervi Lindman. När jag läst texten för Alma om och om tills jag tröttnat tittar vi på bilderna och namnger alla saker som Mervi illustrerat. Det är hur kul som helst. Tycker både far och dotter.

Jonas Sahlström, praktikant

torsdag 8 september 2011

Läs och bli rik

Angående mitt förra inlägg (Krama era bibliotekarier) vill jag bara understryka att Sarah i Barkarby inte vill bli kramad. För henne räcker det med några uppmuntrande ord. Vi andra har dock inget emot en eller annan kram.

För tretton år sedan flyttade jag från Stockholm till Kalmar för att studera journalistik. Det var en intressant upplevelse att flytta till en småstad. Alla känner alla. Anonymiteten, som var en självklarhet i Stockholm, fanns inte i lilla Kalmar. Där fick man minsann höra vad man hade gjort på fyllan på lördagkvällarna. Det man helst ville glömma.

Det fanns fördelar att bo i en småstad också. Alla vänner och klasskamrater var tillgängliga på cykelavstånd och folk brydde sig om varandra. Storstadens cynism existerade inte, istället präglade en känsla av oskuld samhället.
Det återspeglade sig inte minst i lokaltidningarna, där man kunde slå upp stort att Agdas katt hade fastnat i ett träd och fått räddas av brandkåren. Det var rikstidningarna som hade nattsvarta krigsrubriker, i lokaltidningarna var det istället feelgoodreportage.

Just lokaltidningar är något jag återstiftat bekantskapen med här på biblioteket. I Jakobsberg har vi ett tjugotal lokaltidningar, allt från Arbetaren till Östgöta Correspondenten. När tid finns brukar jag slå mig ner och bläddra lite, mest för att få den där goa känslan i magen av lokalreportagen. Det kanske inte stämmer, men livet känns enklare på landet.


Dagens boktips: Den rikaste mannen i Babylon av George Samuel Clason. Boken gavs ut för första gången 1926, men den är mer aktuell än någonsin. Den avslöjar hur pengar fungerar, hur du tjänar pengar och får dem att arbeta för dig. Hur du med små enkla medel, med utgångspunkt från din egen situation, kan börja din vandring mot att bli rik.

Jag vill inte avslöja för mycket ur boken, men jag kan dock säga att Finax- eller SMS-lån inte är rätt väg. Läs den och ge er själva möjligheter till en bättre ekonomi.

Jonas Sahlström, praktikant