torsdag 30 juni 2011

Sommar i barnböckernas värld!












Läs i sommar!!
Läs tre böcker och skriv ner vad de handlar om och vad du tycker om böckerna.
Få en bok med dig hem när du lämnat in vad du skrivit till oss på biblioteket.
(Gäller er mellan 7 och 16 år.)
Här kommer ett par tips på böcker som jag tycker passar extra bra att läsa på sommaren:

Iris Karlssons värsta sommar
En sommar hos farmor är inte vad Iris drömmer om. Speciellt inte efter att farfar gick bort i julas och farmor bara gråter. Men en sommar med farmor är roligare än man kan tro. I varje fall för Iris som väntat sig att de mest ska lösa korsord tillsammans. Det har farmor mindre tid till nu när hon har skaffat motorcykel. Tillsammans ger de sig ut på vägarna och resultatet blir en underhållande, spännande, rolig och framförallt tokig berättelse om hur det kan gå då man ger sig ut på äventyr.

Min första världssensation.
Här är det Abbe som berättar om sin sommar. Den här sommaren är så tråkig att Abbe bestämmer sig för att ägna lovet åt att berätta om förra sommaren istället. Den sommaren började också lite segt tills Abbe och kompisarena i den lilla byn Istermyrträsk kom på ett roligt sätt att fördriva tiden. De ska slå världsrekord!
Först tar de reda på olika världsrekord genom att bläddra i Guinness rekordbok. Sedan gör de en lista över sådant som borde kunna slås. För inte kan det vara så svårt att trycka in sugrör i munnen eller klämma i sig flest mums-mums? Det är ju gott vet jag! Sedan kanske man kan ta lite hjälp också. Morfar har ju en stor näsa. I den borde man lätt kunna få in rekordmånga tändstickor. Här ska det testas!
Snart är allt fler engagerade och så småningom kläcker de en genialisk trippelidé som blir en grandios världssensation!

Marsvinssommar
I Marsvinssommar berättar Sanna om hur hon fick ett marsvin och hur det sen blev ett sommarlov där hon och hennes vänner alla hade marsvin och hur kul de hade ihop. Det här är verkligen en bok för den som gillar marsvin. Kanske har man redan ett och känner igen hur det är. Eller så önskar man sig ett och kan genom den här boken ta reda på lite mer om hur det går till. Eller så tycker man bara att de är söta och vill läsa den här gulliga boken om vännernas sommar!

Rör inte Mississippi
För den som gillar djur kan jag också rekommendera Rör inte Mississippi. Den handlar om Emma som spenderar sitt sommarlov hos sin mormor. Hos mormor finns det gott om djur. Hon har katter, hundar, höns och en gammal häst. Emma gillar att ta hand om dem och att rida på hästen. Tyvärr är han rätt gammal och ensam.
Den här sommaren får Emma höra att en gubbe i byn plötsligt dött och nu undrar hon vem som ska ta hand om hans häst, Mississippi. Antagligen blir det gubbens systerson som ärver allt, både gård och häst. Tyvärr visar det sig att systersonen är en riktig skummis och de börjar kalla honom Alligatorn. Han är otrevlig och inte alls någon djurvän. Helst vill han sälja djuret till slaktaren. Emma, mormor och veterinären i byn försöker rädda Mississppi.
Det blir inte så lätt att övertala Alligatorn och han är riktigt obehaglig mot mormor och Emma. Tillsammans med några grabbar i byn börjar Emma spionera på Alligatorn. Något mystiskt är helt klart på gång!

Campingmysteriet
Några andra som är bra på att spionera är Lasse och Maja. I den här boken, Campingmysteriet, är de iväg och campar i slutet på sommaren. Där tältar de i lugn och ro, badar och plockar svamp. Men snart börjar saker på campingplatsen att försvinna och folket där beter sig lite mystiskt. Snart inser Lasse och Maja att de måste rycka in. De har ju en detektivbyrå och plötsligt är semestern över. Det är dags att börja spana!

Ingen ser dig
Det är inte alla som gillar att campa. Ett litet gäng åker på överlevnadsläger med en supertöntig fritidsledare. Vissa verkar tycka att det är en rolig idé medan andra, som Mira, inte alls vill åka. Det är meningen att de ska sova under vindskydd de själva byggt och klara sig helt utan kontakt med omvärlden. Den ende som får ha mobilen med sig är den töntige fritidsledaren. Men i bilen på väg till skogen lyssnar de på radio och råkar höra att två fångar rymt från fängelset och befinner sig i området de är på väg till. Dessutom berättar fritidsledaren om ett ödehus i närheten där det spökar. Det kan nog bli ett spännande läger ändå.
Men så kommer det där sms:et på ledarens mobil. Mira råkar se det. Hon ser vad det står. Råkade öppna det av misstag när hon lånade hans mobil för att ringa hem. Självklart var hon tvungen att trycka bort det så att han inte ska se att hon läst hans sms. Men ska hon säga något till resten av gänget? Vad betyder sms:et?
Så här stod det: Gör det inte. Du kommer att ångra dig! Stanna kvar där du är.

Hängd mans ö
Det här är fjärde boken om spökerierna i Krabbsjögrund. Det är fantastiska böcker med en fängslande ramberättelse om pojken Karl som verkar ha en tendens att få fiskebyns spökhistorier att få nytt liv. Tillsammans med kompisen Sara ska han den här gången anordna en skattjakt för barnen som är på sommarläger i Krabbsjögrund. Traditionsenligt göms skatten på Häggmarsö där sägnen säger att piraten och smugglarkungen Sjövargen ännu vaktar sin skatt.
Med jämna mellanrum berättas kortare spökhistorier som naturligtvis knyter an till berättelsen om Karl och handlar om Krabbsjögrund. De bildar bakgrunden till det som sedan händer Karl. Men dessa historier passar också utmärkt att läsa högt, man inte för de lättskrämda!

Som Trolleri
Mona ska vara hos pappa på landet på sommarlovet. Hon har inga jämnåriga vänner där ute. Den ände hon umgås med är en odräglig kille på moppe. Förmodligen är han för ung för att få köra den. Och Mona tycker han är rätt barnslig. Själv är hon mest ensam nere vid badbryggan.
Det är vid badbryggan det händer. Det är där han står. Mikael. Den underliga rufsiga killen som verkar rädd för vatten. Vem är han? Mona kan inte sluta tänka på honom. Det är som om hans gröna ögon trollbinder henne.

tisdag 28 juni 2011

Annas sommartips!



Just nu läser jag: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Det är en bok alla verkar rekommendera och den bästa roman jag läst på länge!




I sommar läser jag: Förhoppningsvis Cirkeln då jag är lite nyfiken på denna omtalade bok. Sedan läser jag böcker som jag en gång köpt men ännu inte läst.



Senast utlästa bok: en fantastisk bok som passar mig lika bra som en 12-åring, nämligen Little darlings. En bok av Jacqueline Wilson som fått en, i hennes fall, ovanligt lockande framsida!


I filmväg ser jag: Kanske en somrig film som Stockholm Boogie eller Änglagård. Men det jag ser fram emot är naturligtvis den sista filmen om Harry Potter!


På scenen ser jag: Bl.a. Alice Cooper på Gröna Lund!

Senast såg jag: Flogging Molly på Grönan.


måndag 27 juni 2011

LEGO!




LEGO-spelen har visat sig vara galet populära (och de är dessutom riktigt bra!), så vi har nu köpt ett extra exemplar av Lego Star Wars III - The Clone Wars för att minska köerna. I samma veva hamnade även Lego Indiana Jones 2 och Lego Pirates of the Caribbean i shoppingkorgen. Allt detta till Nintendo Wii.

PS3- och Xbox-ägare kan glädja sig åt Child of Eden och Alice: Madness Returns. Håll koll på vår katalog för att se när spelen finns till utlån.


torsdag 23 juni 2011

Sommarläsning

Sommar = läsning för mig! Jag älskar att läsa på sommaren. Så här sista dagen inför semestern gäller det verkligen att man har samlat på sig en hög. Om inte annat får man gå till jobbet på semestern. I och för sig kanske det inte är helt fel att besöka biblioteket som enbart låntagare (jag älskar ju bibliotek!) men det är lätt hänt att man börjar plocka med lite böcker som står fel etc...

I alla fall så domineras denna sommars läsning av två kategorier: Kokböcker och ungdomsböcker. Kokböcker för att jag älskar mat och jag älskar att läsa om mat! Ungdomsböcker för att jag gillar att läsa om de stora existentiella frågor som ungdomsböcker ofta handlar om men som egentligen är allmängiltiga.

Bland kokböckerna hemma ligger:

Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg en ljuvlig bok som tar upp vilka livsmedel som är i säsong och recept därefter! Författaren har också skrivit Majas klimatmat som också är läsvärd.
Minsta kokboken av Johanna Westman, något att göra med barnen regniga dagar.
Raw food på svenska av Erica Palmcrantz. Råkost kan ju passa bra på sommaren!
Italienska klassiker av Bo Hagström och
Jamies matrevolution av Jamie Oliver fick också följa med hem.




Ungdomsböckerna då?

Lilla darling av Johanna Nilsson, Tusen gånger starkare av Christina Herrström (ungdomsklassiker som jag har tänkt läsa ungefär tusen gånger).
Sommaren jag blev vacker av Jenny Han.
När jag lät dig gå av Gayle Forman (fortsättningen på Om jag stannar).
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson (underbar titel!)




Tyckte även att jag var tvungen att slänga med lite vuxenlitteratur också så det blev:

Lila Hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie (som jag har hört ska vara bra), en deckare; Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel samt en fackbok;
Badskumt : gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg av Katarina Johansson.



Nu är väl chansen att jag hinner läsa allt detta ganska liten särskilt med tanke på all mat som jag tydligen ska laga... Men ambitioner är bra och förhoppningar om en bra lässommar finns!

Glad lässommar!

måndag 20 juni 2011

Vila i frid, Gustaf Kjellvander

Gustaf Kjellvander blev bara 31 år. Så oerhört sorgligt. Han avled oväntat i sömnen under natten till lördag i sitt hem i Malmö, skriver Sydsvenskan.



Låna skivan Dolophine Smile här.

Tillsammans med brodern Christian Kjellvander spelade han in The Painted Trees of Ghostwood under namnet Songs of Soil. Jag är väl ingen kännare av den typen av musik, men lyssna via Spotify här och beundra hantverket. Fantastiskt!

tisdag 14 juni 2011

Stjärnorna på slottet på Görvälns slott!

Foto: Mattias Pettersson

Görvälns slott i Järfälla blir spelplats för Sveriges Televisions serie Stjärnorna på slottet som sänds julen 2011, enligt Mynewsdesk den 26 maj.

Skådespelarna Johan Rabaeus, Johan Rheborg, Kim Anderzon, sångerskan Louise Hoffsten och artisten Christer Lindarw blir de nya "Stjärnorna på slottet".

Görvälns slott var så sent som 2003 inspelningsplats för filmen Ondskan, baserad på Jan Guillous självbiografiska bok med samma namn.

I boken kallas internatskolan Stjärnsberg, men hette i verkligheten Solbacka. Skolan, som ligger i Stjärnhov, i Gnesta kommun, var i drift fram till 1973 då landstinget Sörmland köpte skolan. Solbacka läroverk blev Solbacka Sport & konferens och är än idag konferenshotell.

Görvälns slott ägs av Järfälla kommun och arrenderas ut till Maria och Johan Eklund som driver slottet som hotell- och konferensanläggning.

Slottet har en vacker och intressant park och just nu pågår sommarens skulpturutställning med verk av Eva Lange. Slottet ligger i Görvälns naturreservat och är en omtyckt oas för Järfällaborna och andra besökare året runt.

La Linda av Eva Lange.
Foto: Kerstin Gerén

Eva och Kerstin i Skvallerspegel av Lars Hoflin och Lars Möller.
Foto: Kerstin Gerén

/Kerstin Gerén

fredag 10 juni 2011

Linjär algebra som manga

Tecknade serier betraktas fortfarande som ett barn- och ungdomsfenomen i Sverige. Varje gång jag befinner mig utomlands brukar jag kolla in serieutbudet, och varje gång blir jag lika upprymd. Och frustrerad. Varför har vi det inte så här i Sverige?

När jag var i Holland så hittade vi i den lilla staden Tilburg en helt fantastisk seriebutik. Här fanns praktiskt taget allt man kan önska och mer därtill. Och det intressanta var att det mesta även fanns översatt till holländska. Jag föredrar egentligen att läsa på originalspråk så gott det går, men visst vore det coolt att testa Alan Moores genialiska Watchmen på svenska? Den har trots allt varit med på TIME:s lista över världens bästa romaner och borde verkligen finnas tillgänglig för alla.
Översättningen Väktarna är inte helt lätt att få tag på...

Drömlandet för serietidningsfreaks är givetvis Japan. Konstformen manga har anor som kan spåras ända tillbaka till 1100-talet, och på alla otaliga mangacaféer runtom i landet kan man läsa juristmanga, golfmanga, matematikmanga... Inte sällan är dessa paradis öppna dygnet runt.


Här i Järfälla har vi kommit en liten, liten bit på väg. På matematikavdelningen hittade jag exempelvis den något annorlunda matteboken Linjär algebra som manga!
Men det behövs så mycket mer. Problemet är som oftast att det saknas tid, pengar och kompetens. Men vi jobbar på det.






onsdag 8 juni 2011

Tiger Woods, L.A. Noire och Drake...


Tiger Woods PGA Tour 12 - Masters (Puh! Tv-spelstitlarna tycks bara bli längre och längre...) till Nintendo Wii hittade just ut på hyllan; ett hyllat golfspel som sopar banan med de få konkurrenter som finns. Perfekt för dig som är rädd för att få en golfboll/klubba i skallen när du äntrar greenen, men som ändå vill golfa stenhårt i sommar.

Vår leverans av L.A. Noire (Xbox, PS3), Dirt 3 (Xbox, PS3) och FIFA 11 (Xbox) är tyvärr på vift i skrivande stund. Vi hoppas dock att paketet landar så snart som möjligt. Det innehåller ju trots allt tre riktigt tunga titlar.


Tills vidare är peppen som högst inför novembersläppet av Uncharted 3: Drake's Deception (endast till PS3). På megamässan E3 i Los Angeles visades alldeles nyss en trailer som till och med torde få Hollywood att tappa hakan.
Jag hoppas att sommaren är över snart...

onsdag 1 juni 2011

Ansiktsmålning

Ibland är det extra roligt att jobba på biblioteken i Järfälla - särskilt dagar när man får ägna sig åt något så spektakulärt som ansiktsmålning! I måndags fick jag, Eva, Kajsa och Camilla lära oss hur man på bästa sätt förvandlar en människa till... något annat.


Läraren Helena hade tagit med sig de rätta redskapen.


Jag förvandlar Kajsa...


...till en råtta!


Stor koncentration.


Förbluffande resultat!



Beware, alla barn, på familjelördagarna i höst kommer vi förvandla er intill oigenkännlighet.



Eva sprang genast hem och övade på sin son.


Nästa vecka försöker vi oss på det här.