fredag 24 december 2010

Lucka #24 Tema: Ljus

Motivering:
Efter en fruktansvärd farsot har människorna i den lilla norrländska byn helt tappat greppet om vad som är rätt och fel. Då kommer en främling till byn...

onsdag 22 december 2010

Bockar och bugar


Det händer inte ofta men det händer.

Jag klev ombord på en buss häromdagen och satte mig tillrätta med pågånde bok. Plötsligt stannar en medresenär upp, lutar sig fram och utbrister ”Det där är en FANTASTISK bok!” och fortsätter med att fråga om han får sätta sig bredvid mig. Jag sliter mig ur orden på pappret och accepterar. ”När jag var ung,” berättar han, ”läster jag massor av Graham Greene. Det där är en favorit”. Han berättar att han läst den flera gånger och tycker den innehåller en fantastisk sociorealistisk 30-talsskildning om en grabb ur en kriminell underklass. Jag svarar att jag tycker att den är hemskt sorglig (har ännu inte läst den till slut, men tonen och språket är sorg och frustration, till och med när det inte är det (Ni kommer förstå vad jag menar)) och han nickar att det är den. Han frågar mig om jag läst mycket Graham Greene, och jag svarar att det är den första, även om jag sett den tredje mannen (som Greene skrev manus till, och som blev bok först senare, tror jag). Han räknar upp vad jag borde läsa. Den mänskliga faktorn borde jag läsa. Och Slutet på historien. Och och. Sedan ringer hans mobil och han berättar för vem det nu är som ringer att han pratar med en så trevlig grabb (!) som läser en fantastisk bok och sedan pratar de lite ditt och lite datt och min hållplats nalkas. Då tar han luren från örat och ropar ”Kul att prata böcker med dig! Kul att se någon läsa något annat än dessa evinnerliga deckare!” Jag bockar, tackar och går av.

Och med det bockar jag, tackar och går av. Önskar alla en god jul och en trevlig vår. Jag lämnar bloggen och Järfälla ett tag framöver för Stockholms Universitetsbibliotek.

Men jag slutar inte läsa.

Kramar!

Lucka #22 Tema: Ljus

Motivering:
"Å, Nangilima! Ja Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset!"

tisdag 21 december 2010

Vad jag vill läsa i jul!



Så här inför kommande ledighet blir jag alltid sugen på någon bok som man kan fångas i, förtrollas av och som man bara inte kan sluta läsa (eller sådana är man i och för sig alltid ute efter). Det är bara det att jag inte kommer på någon bok just nu som jag tror kan vara så... Å andra sidan vet man inte heller om det är en sådan bok förrän en bit in men det är så svårt att orka börja.

Om jag tänker tillbaka på sådana läsupplevelser under de senaste åren så hittar jag ett mönster:

På gränsen mellan ungdoms- och vuxenbok, gärna lite halvfantasy (dvs en fot i den verkliga världen men lite övernaturliga inslag), en motvillig eller ovetande hjälte, en bra engagerad historia, stora känslor och gärna svulstiga slut. Gärna böcker i flera delar!

Topp 5 i denna "genre" (som jag redan läst):

1. Hungerspelen av Suzanne Collins
3. Guldkompassen av Phillip Pullman
4. Ful av Scott Westerfeld
5. Harry Potter av J.K Rowling

Så snälla, har ni läst något lika bra i samma stil så tipsa!

Julmusik med Spotify


Här är en mycket blandad lista med personalens tips på julmusik; allt från det vackraste vackraste (som ger dig tårar i ögonen) till det helt galna (som driver med alla jultomtar och granar).
Vill du ha mer att lyssna på så kan du hitta många CD-skivor med julmusik på alla bibliotek i Järfälla. Lyssna här!

Lucka #21 Tema: Ljus


måndag 20 december 2010

Lucka #20 Tema: Ljus

Motivering
En baby har lämnats i en låda vid huset Blessing och hittats av hemhjälpen Ship. Han bär henne i en sele när han jobbar på gården. Hon ger hans hopplösa liv en mening. Hemligheten avslöjas och vad ska hända med babyn?

lördag 18 december 2010

Lucka #18 Tema: Ljus

Motivering
Hur kan något så roligt vara så sorgligt?
Hur kan något så fult vara så fint?
Hur kan något så krångligt vara så enkelt?
Vill någon veta, läs Blek låga av
John Shade eller Charles Kibote eller kanske rent av Vladimir Nabokov?

torsdag 16 december 2010

Lite mer afrikanskt


Idag snöar det isspikar. Då reser jag i tanken till Afrika ännu en gång, och tänker samtidigt att ett lagom plågsamt oväder är en liten plåga jämfört med andra människors vardag. Uppdiktade eller livs levande.

När jag skrev mitt förra blogginlägg om Afrika, upptäckte jag att jag hade skrivit en gammal recension om Svart Elfenben. Den vill jag mer än gärna dela med mig av, så…

En av mina absoluta favvo-böcker är Mörkrets Hjärta som skrevs precis i slutet av 1800-talet. Baserad på den boken har gjorts en grym kultfilm, Apocalypse Now, som utspelar sig under Vietnam-kriget. I Svart Elfenben visade det sig att en de två huvudpersonerna bar med sig Mörkrets Hjärta i ryggsäcken när han reste till Elfenbenskusten för att leta reda på sin bästa väns mor. Den andra huvudpersonen bar med sig någonting mycket värre, sina minnen som barnsoldat från inbördeskriget i Liberia. Så landar vi i Afrika, och sakta förstår jag att denna bok har mer gemensamt med min älsklingsbok än att en av huvudpersonerna gillar den. Mörkrets Hjärta handlar om en farlig resa bort från civilisationen och in i mörkret, och det är denna resa som pojkarna upprepar. Det är inte uppenbart, men det är ändå mot det djupaste mörka som resan går, i pojkarnas hjärtan såväl som inåt landet. Man behöver verkligen inte ha läst Mörkrets Hjärta för att trollbindas av denna berättelse, men jag kan tänka mig och hoppas att man blir sugen på att läsa Joseph Conrads klassiker. Jag är det jämt.

Jag avslutade, när jag skrev det här, med att lova att jag någon gång tänkte våga försöka recensera Mörkrets Hjärta. Men jag vågar mig nog inte in på den floden, utan hänvisar istället till den hela tiden när jag läser andra böcker. Men jag anser att om man har läst Mörkrets Hjärta så blir all övrig läsning så mycket rikare, djupare och större. Så utan tvekan till exempel Svart Elfenben.

Lucka #16 Tema: Ljus

Motivering
Hur kan man överleva 18 år i fängelsehålor under marken utan att se ljuset en enda gång? Och hur orkar man överleva utan att veta vad man anklagats för? Vad finns kvar av ens kropp och själ då? Ben Jelloun ger röst åt en överlevande från Hassan II:s fångläger Tazmamarts i Marocko på 70-talet. Berättelsen bygger på en verklig händelse som också finns skildrad direkt av en fånge som överlevde.

måndag 13 december 2010

Sarahs Spotify-lista


Fast man jobbar på ett bibliotek, vilket måste vara ett av världens roligaste jobb, så finns det ändå vissa arbetsuppgifter som är lite mindre roliga.
För att pigga upp mig själv har jag skapat en lista med musik som får mig att må bra och som får det tråkiga jobbet att kännas lite mer stimulerande.

Jag var tonåring i slutet av åttiotalet, vilket kanske märks på mina musikval. Det är mycket nostalgi i listan.
Lyssna här!

/Sarah Utas

Lucka #13 Team: Ljus


fredag 10 december 2010

Lucka #10 - Tema: Ljus


Motivering
Hur mörkt kan ljuset bli egentligen?
Aki Kaurismäki utforskar den lilla människan i den stora världen och resultatet blir en långsam orgie i tristess, osäkerhet och ensamhet.
En film som berör för den som vågar och tar sig tid.

torsdag 9 december 2010

Afrikanskt

I förmiddags kom en lärare från Globala Programmet förbi och förklarade att de arbetade med Afrika den här perioden, och han undrade vilka böcker vi hade som utspelas på kontinenten ifråga.

Sånt här får mig omedelbart att gå i taket. Ja, självklart på ett positivt sätt. Satte tidigare i höst ihop ett dokument om böcker som utspelas på medeltiden i vår ägo. Allt mellan Gisle Sursson till Rosens Namn. Ett annat dokument med böcker i skolmiljö, med sina Ondskor och Harry Pottrar. Nu alltså Afrika.

Wow. Varje gång jag gör en sån här skyltning önskar jag att jag gick i klassen som fick chansen att välja bland alla dessa pappersguldklimpar. Jag förstår nog att hade jag gått i den där klassen så hade jag inte varit lika entusiastisk, mellan nationella proven i matte och glosorna. Bara ytterligare en kvarnsten? Nä! Jag tror att det kan vara fantastiskt att lägga tid på att, eskorterad av en skrockande, vittberest, gladlynt lärare, resa uppför Kongofloden mot Mörkrets Hjärta, vandra i Kairos slumkvarter, växa upp i Nigeria eller Lagos, inse att du är en del av apartheit i Sydafrika och följa ditt tro på rättvisan vad det än kan kosta dig

Snart kommer de. Jag avslutar det här med att berätta vad som hände. Nu. Ah, hej…

Tjugonio stycken var de, och det var gravt vanebildande! En elev kom fram till mig sedan jag bokpratat en gnutta och hade sett någonstans en lista över de viktigaste afrikanska romanerna – han ville ha Allt går sönder av Chinua Achebe. Det fick han gärna. Jag fick låna ut Joseph Conrad, Arne Svingens fenomenala litterära barnbarn till Conrad, Svart Elfenben. Där försvann en Assia Djebar, på min ära, och Amin Maalouf och så vidare.

Jag lutar mig tillbaka bakom lånedisken och är lycklig. Nu snöar det, och imorgon är det Nobeldagen.

Lucka #9 - Tema: Ljus


Motivering
Man kan tillverka ljus på flera olika sätt. Den äldsta metoden är att stöpa ljus. En annan metod är att gjuta ljus i former. Perfekt för barn och vuxna att ägna sig åt tillsammans.

onsdag 8 december 2010

tisdag 7 december 2010

Längtan efter prinsen

O, vad jag längtar efter honom! Prinsen!
Han är modig. Och klok. Han har varit med om stora äventyr. Fångat drakar.
Men jag vet en hemlighet.
HAN ÄR RÄDD!

Ja, tänk er - en prins som är rädd, som är så modig och klok att han vågar erkänna rädslan.
Och ärligt talat, vore jag prins, jag skulle också vara rädd! För ni har väl också hört talas om den stora faran i prinsars liv?
Nej, jag pratar inte om drakar nu- prinsen är rädd för att bli förvandlad till GRODA!



Prinsen har tur, han har två kompisar som kan hjälpa honom, rädda även dom så klart. Så, hur gör man om man vill slippa ett liv som groda?
En fälla vore bra. Eller hur blir det om man själv skulle klä ut sig som groda - skulle det funka? Men hur vet man då vem som är en riktig groda?

Ni anar att berättelsen om min prins både är spännande och rolig.
Om det finns en prinsessa med? Såklart det gör! För, vad vore prinsar utan kluriga prinsessor?
Snart kommer prinsen till biblioteket. I bokform. När prinsar blir förtrollade är nog den hittills bästa boken av Per Gustavsson. Underbara variationsrika illustrationer, allt från Mumin-inspirerad mörk skog till detaljskildring och serieliknande element - en bok att längta efter, helt enkelt!
Snart på ett bibliotek nära dig!

/Eva Brünahl

Spöken och mysrys i Jakobsberg

Foto: Camilla Eliasson

Den 27 november var det familjelördag i Jakobsberg. Läskiga böcker, läskig film, läskigt pyssel och annat skoj var vad som erbjöds. Camilla fotograferade och du kan se fler bilder på vår Facebooksida (du behöver inget konto, klicka bara på länken här och sedan vidare till Foto).

Lucka #7 - Tema: Ljus


lördag 4 december 2010

torsdag 2 december 2010

Lucka #2 - Tema: Ljus

Motivering

En fantastisk roman! Tysklands historia från tidigt nittonhundratal till nutid. Worpswede. Paula Modersonh-Becker. Andra Världskriget (såklart). Knasiga typer, fina landskap, stor dramatik och en författare som inte alltid tar saker och ting på så stort allvar. Rolig, lättläst och ändå djupgående... Vill du hellre lyssna finns den också som ljudbok!

onsdag 1 december 2010

Spotify på biblioteket


Nu har Järfälla folkbibliotek ett Spotify-konto! Här tänkte vi tipsa om nya musikinköp, men även skapa spellistor över våra personliga favoriter.




Redan nu finns det några listor att förkovra sig i:
Elisabet tipsar om nyinköpta skivor från oktober/november.
Andreas H har döpt sin lista till Ångest är vår arvedel. Hjälp!
Mattias tipsar om drum'n'bass, techno och annat elektroniskt oväsen.
Och för den som vågar: Mattias lista med death- och black metal.

När fler listor har publicerats hojtar vi till här på bloggen!

Lucka #1 - Tema: Ljus



Motivering
En oförglömlig, sorglig saga som får dig att vilja sitta framför en öppen spis med en sprakande brasa och en kopp glögg inom räckhåll!