fredag 30 juli 2010

Rebeckas sommartips

Just nu läser jag: Miraklet, del 4 i serien Monsterflickan av Stefan Ljungqvist, Les heures souterraines av Delphine de Vigan och Städerna inuti Hall av Johannes Anyuru. Ser också fram emot att höra Anyuru sommarprata i P1 den 16 augusti och lyssna på de Vigan på Kulturhuset den 28 oktober.


Ser fram emot att läsa i sommar: Just kids av Patti Smith och Sandvargen av Åsa Lind.


I sommar lyssnar jag på: Har för tillfället något av en U2-revival och lyssnar även mycket på underbara Karen Elson som äntligen börjat sjunga.

Min favoritsommarläsplats:
Var som helst - det är innehållet i boken som räknas!
En bra film med sommarkänsla: Glöm sommarkänslan! Nu är det dags att slipa intellektet inför hösten. Tips på bra politiska filmer är:
Welcome
, Waltz with Bashir, Videocracy och Mellan väggarna.

Senaste bokköp: Biblioteket är sympatiskt och miljövänligt, tycker jag och lånar nästan allt jag läser. Senaste boken jag köpte måste ha varit Spiderwick 1: Vättar i väggen i present till äldsta guddottern.

Senaste bibblolånen: För alltid… av Ingelin Angerborn och Sarah Waters nya Främlingen i huset. Ingenting passar väl bättre än en spökhistoria på en varm sommardag?


Senaste utlästa boken: Jeff Kinneys Gregs bravader ur serien Dagbok för alla mina fans. Skoningslös humor för barn i 10 till 12-års åldern.

Så sorterar jag min bokhylla: Ja, vi är ju flera som har flyttat i sommar och för tillfället äger jag faktiskt inte ens en bokhylla. Allt ligger nerpackat i kartonger. Väldigt tråkigt och oestetiskt, men snart så…


En bok som jag minns att jag läste när jag var liten:
Jag älskade Prins hatt under jorden långt innan jag själv kunde läsa. När jag väl lärt mig lånade jag friskt från både barn- och vuxenavdelningen och läste allt från Kitty-böckerna till Sinuhe egyptiern. Annars gjorde Jostein Gaarders böcker Spelkortsmysteriet och Sofies värld otroligt starka intryck, men då hade jag redan hunnit bli ganska stor.

onsdag 28 juli 2010

Hålkorten minner om svunna tider


När jag tömde bokinkastet i tisdags fann jag detta märkliga kort längst bak i en av böckerna. Jag är nog för ung för att minnas de gamla hålkorten (eller så har jag dåligt minne), men jag kunde åtminstone utläsa att boken - lustigt nog Affe Henriksons klassiker, Antikens historier - som så fint hade lämnats tillbaka var försenad med drygt trettio år. Fantastiskt!

I Nationalencyklopedin står att läsa (på typiskt nationalencyclopediskt språk): Hålkort var den dominerande databäraren under den elektromekaniska databehandlingens epok 1890–1950 och kom fortsatt till användning som inmatningsmedium för datorer fram till slutet av 1970-talet då billiga textskärmsterminaler direktanslutna till datorer tog över.
Och på Wikipedia läser man vidare: Från mitten av 1970-talet började man gå ifrån användningen av hålkort som lagringsmedium, en process som var nästan helt avklarad vid början av 1990-talet.

Sann folkbildning på folkbiblioteket!

måndag 26 juli 2010

Karins sommartips

Just nu läser jag Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. Har burit hem den flera gånger från bibblan men har fått lämna tillbaka eftersom jag numera inte hinner läsa så många sidor åt gången innan jag somnar... Kom nu över den på loppis för 20 kr så nu har jag hela hösten på mig om jag vill - men har faktiskt redan plöjt halva boken och är nu helt inne i de bortglömda böckernas gravkammare i Barcelona!
Jag följer även DN:s sommarföljetong Paganinikontraktet av Kepler. Det har blivit en skön tradition att följa sommarföljetongen utomhus tidigt på morgonen med eftersänd tidning eller på en balkong innan det är dags att dra iväg till jobbet. Boken kom för övrigt ut nu i veckan när jag jobbade och biblioteken i Järfälla hade då sammanlagt sex exemplar på beställning och 40 personer i kö...
Och tidningen är det för övrigt skönt att kunna läsa i flera timmar om det behövs, alla delarna - alltså även i år sporten!

Tillsammans med Vindens skugga köpte jag även Vishetens sten, första delen i serien Konungarnas dal av Christian Jacq, Skumtimmen av Johan Theorin, Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist och Världens mått av Daniel Kehlmann. Allt för 20 kr styck och nu distribueras dessa också till barn hemkomna från sina respektive studieorter och med behov av att blåsa ur hjärnan med helt andra texter.

Denna varma sommarvecka har jag även dragit hem två andra böcker: Terrakottaarmén av Johan Man, för att jag ska läsa på lite om denna fantastiska grav med 8 000 fullskaliga krigare och hästar i brända lera. Dessa begravdes tillsammans med Kinas förste kejsare Qin Shi Huangdi 210 f Kr. Utställningen öppnas på Östasiatiska muséet i augusti och det kommer att bli en underbar upplevelse att få se den.

Den andra boken är Astrid Lindgrens Mio min Mio - men på franska... Brukar ibland läsa översättningar "från andra hållet" så att säga för att se om översättaren "fått till det"! Det har varit lite si och så med just Astrid Lindgrens böcker. Vanligtvis läser jag på originalspråket franska för att på egen hand insupa miljö och karaktär men det händer att jag sedan tar den svenska översättningen bara av nyfikenhet för att se vilken översättare som gör det bäst.
Översättarna är verkliga kulturbärare, vad gjorde vi utan dem? De är där ihärdigt jobbande i det tysta utan att förhäva sig. Beundransvärt! Googleöversättning, släng dig i väggen! Än så länge i alla fall... Om detta forskas det rätt så friskt.

Barndomssommarläsning kommer jag inte ihåg så mycket av trots att jag misstänker att jag läste. Grät väl mig igenom Barn 312 otaliga gånger och några Blyton givetvis men för övrigt, när jag inte mot min vilja var tvungen att hjälpa till med höskörden, höll jag mest till vid badstranden och på simskolan där alla spännande sommargästbarnen också fanns! När man väl kunde simma fanns det hur många märken som helst att simma för så alla somrar blev intecknade och därmed också alla nya sommargästbarn... Vi badade även när det regnade och jag minns att vi spelade kort inne i omklädningshytterna. Fick ett bokdiplom, Susanne vid gränspolisen, som flitig simmare i yngsta nybörjarklassen. Kanske som tröst för att de stora ungdomarna som skulle träna livräddning höll på att dränka mig flera gånger! Boken blev aldrig läst.
Inspiration:
Hurra, jag simmar av Carola Sjödin.
Happy Sally av Sara Stridsberg.

Det spel som jag speciellt tycker om nu när egna barnen är stora är Alfapet eller om det kallas Scrabble. Hitta på ord har alltid fascinerat mig även om jag t.ex. aldrig knäckt koden i korsord! KPs är ok men för övrigt verkar jag inte ha någon fantasi. Mer här: Familjespel.

Min favorittidskrift är givetvis Språktidningen men tycker också om att bläddra i någon av våra resetidskrifter!

Min bokhylla sorterar jag för närvarande i ICA-kassar i källaren. Det som jag inte skänkt bort är kartor på längden och på bredden, resehandböcker, lexikon och annat av handbokskaraktär. Samt bilderböcker!
Hela nationalencyklopedin tog minst tio kassar och vem vet när jag slutligen har fått till det i mitt nya boende så att jag slipper leta ihjäl mig efter ett brödrecept... Tur att vi har bibliotek!


Filmer med sommarkänsla: Svart katt, vit katt för att de badar i floden, simmar och köper glass och lever där nära vattnet hela tiden. Fantastisk film på all plan. Behöver man skratta - se den!
Darrande hetta har man i de filmer som utspelar sig på Sicilien och dessa två är favoriter: Cinema Paradiso och Barntjuven. Och förstås Paris... De älskande på Pont-Neuf! Två världar och kärleken däremellan.

/Karin Hed

fredag 23 juli 2010

Birgittas sommartips

Här kommer några av mina upplevelse-tips för sommaren.

Läst i sommar:

Jonas Jonassson:
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
En underbar skröna! En svensk Paasilinna fast bättre.



Elsa Morante. Historien, del 1 & 2
Läste böckerna på nytt i sommar och de höll. Jag rekommenderar verkligen
denna starka berättelse om Italien 1941-47.

I sommar lyssnar jag på:
Gösta Berlings saga
Bandet, alltså.

Ett barndomssommarläsminne:
Joy Adamson: Böckerna om lejonet Elsa

Alla böckerna finns inte kvar i Järfälla, men ett aktuellt alternativ kan vara
Vårt lejon Christian av Anthony Bourke








Min favoritsommarläsplats:
Var som helst, bara det är skugga!

Favoritblogg:
Ingen just nu, men en webb-sajt jag ofta läser är Newsmill

Senaste bibblolånet:
Le: Båten
Novellsamling med täta och engagerande berättelser.
Jag lånade den av kollegor på biblioteket i Rimbo ;-)




Tidskrift jag gärna läser:
Populär historia






Så sorterar jag min bokhylla:
Inte alls just nu, hela rasket finns nerpackat och lagrat
på Shurgard (hjälp!)


Mitt sommarutflyktstips:
Hemvändardagen i Skebobruk – ett av Roslagens äldsta vallonbruk.



Vallonbrukens historia är oxå den svenska industrialismens historia. Intressant och nyttig kunskap, speciellt för oss alla som lever storstadsliv i tjänsteproduktionens skugga.

onsdag 21 juli 2010

Robins sommartips


Robin Thormans sommartips!

Just nu läser jag:
Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Kom på mig själv häromdagen letande i minnet efter en tjej vid namn Lotten jag trodde mig träffat på festival. Visade sig vara en av karaktärerna i boken. Kanske är det värmen, kanske är det bara faktumet att boken är fantastisk?

Ser fram emot att läsa i sommar:
En debutant.

I sommar lyssnar jag på:
Alice in Chains – Black gives way to blue

Ett barndomssommarläsminne:
Spindelmannen.

Min favoritsommarläsplats:
Under ett träd.

Favoritblogg:
Läser inte bloggar.

Favoritspel:
Rappakalja.

En bra film med sommarkänsla:
Nirvana - Live at Reading.


Senaste bibblolånen:
Framtiden är inte vad den brukade vara av Göran Adlén.

Senaste utlästa boken:
Den store Gatsby av Francis Scott Fitzgerald.

Favorittidskrift:
MM, MusikerMagasinet.

Så sorterar jag min bokhylla:
Efter storlek, så att det bildas ett U av böcker.

En bok som jag minns att jag läste när jag var liten:
Till vildingarnas land av Maurice Sendak. Fantastisk bilderbok som nu 40 år senare har blivit film.

tisdag 20 juli 2010

Victorias sommartips


Ser fram emot att läsa i sommar:
Hej då, allihopa av Conny Palmkvist, Fosterland av Dilsa Demirbag-Sten och Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist.

I sommar lyssnar jag på:
Kattegatts vågor, Varbergsmåsarnas skrän och skivan med avslappningsövningar som medföljer Gudrun Abascals bok Att möta förlossningssmärtan.

Ett barndomssommarläsminne:
Danny - bäst i världen av Roald Dahl.

Min favoritsommarläsplats:
På stranden, själv, eller med någon jag tycker om som också läser.

Favoritblogg:
Sanna Lundells blogg på Mama. Handlar om så mycket mer än barn och hon skriver vackert, klokt och med humor. Har också precis upptäckt Elaine Bergqvists retorikblogg på Aftonbladet, verkar mycket lovande.

En bra film med sommarkänsla:
The man in the moon från 1991. Underbart vacker och sorglig film om den första kärleken. Utspelas sommaren 1957 i Louisiana och en ung Reese Witherspoon gör en utmärkt rolltolkning.

Senaste bokköp:
The Boat av Nam Le, i engelsk pocket.



Senaste bibblolånen:
Alldeles för många! Har burit hem två-tre böcker om dagen den senaste veckan. Att plötsligt stå boklös på semestern vore en ren katastrof och om jag lånat hem något jag inte gillar, så måste det ju finnas alternativ att välja bland.

Senaste utlästa boken:
Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Bjørn Sortland. Ungdomsbok med ett intetsägande omslag, men vars innehåll får mig att minnas och att gråta. Rekommenderas varmt till både unga och äldre!

måndag 19 juli 2010

Camillas sommartips



Just nu läser jag:
Rov en deckare av S.J. Bolton.

Ser fram emot att läsa i sommar:
Campingmysteriet av Martin Widmark tillsammans med min son.

I sommar lyssnar jag på:
Dixie Chicks och Jessica Andrews.

Ett barndomssommarläsminne:
Pommac med 2-3 sugrör.

Min favoritsommarläsplats:
Min trädgård.

Favoritspel:
Wii Sports Resort.



En bra film med sommarkänsla:
Smala Sussie, en svensk komedi.

Senaste bokköp:
Smulpajer av Elisabeth Johansson.

Favorittidskrift:
Lantliv.

Så sorterar jag min bokhylla:
Inte alls.

En bok som jag minns att jag läste när jag var liten:
Delfinön av Arthur C. Clarke.

/Camilla Eliasson

torsdag 15 juli 2010

Annas sommartips!






Just nu läser jag: Blodets röst av Magnus Nordin. Den spännande fortsättningen på Skuggvarelser som utspelar sig på Gotland tre somrar tidigare.



Senaste bibblolånen: Vänta, blinka: en perfekt bild av ett personligt inre av Gunnhild Øyehaug. Har inte öppnat den än men den verkar intressant.


Senaste utlästa boken: Baksidans hemliga hjältar som är första delen på en serie om Föreningen för goda gärningar skriven av Peter Arrhenius.


Ser fram emot att läsa i sommar: De böcker man borde ha läst men inte öppnat än…


Ett barndomssommarläsminne: Kasettböcker som gick om och om igen under bilresan på semestern. T.ex. Black beauty av Anna Sewell. Det var lite extra speciellt då vi alla lyssnade ihop och då upplevde boken samtidigt.
Det tycker jag är ett bra tips till er för semestern: Lyssna på en ljudbok tillsammans. Då är ni alltid på samma ställe i boken och kan diskutera den ihop!

Min favoritsommarläsplats: Där jag befinner mig. Har oftast en bok redo när tillfälle bjuds. Rätt vad det är har man en stund i solen eller blir sittande någonstans medan regnet smattrar mot taket. Då är det extra mysigt med en bok!


En bra film med sommarkänsla: Att angöra en brygga. En gammal lustig film med bl.a. Monica Zetterlund, Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Ni hittar den på spången här i Jakobsberg, där vi gjort en somrig utställning.


I sommar lyssnar jag på: Somrig musik. Lite Reggae. Det som gör mig glad och allt möjligt med rätt känsla. T.ex. lyssnar jag på Salem al Fakir, för kan man bli annat än lycklig av att se en video med honom?


onsdag 14 juli 2010

Evas sommartips

Smultron plockade i den egna trädgården, här på ett fat gjort av dottern Clara.
Foto: Eva Brünahl

Just nu läser jag:
Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren, Vildingarna av Dave Eggers, samt lyssnar på Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda.



Ser fram emot att läsa i sommar:
Tahar Ben Jellouns böcker, ska till bokmässan i september och lyssna på honom, ÄLSKAR hans böcker men måste absolut passa på att läsa om nu! Hoppas på Nobelpriset. Varje år.

I sommar lyssnar jag på:
Det lär bli My cassette player av Lena, ni vet, hon som vann ESC. Kommer att höras i hela huset och dottern kommer att dansa till den.
Och en MASSA ljudböcker, när jag får välja!

Ett barndomssommarläsminne:
Böckerna var ofta slut innan det lilla biblioteket öppnade igen efter sommaren! Man fick inte låna så många man ville, max 10, det går ju åt mer på ett sommarlov!

Min favoritsommarläsplats:
Lillsjöns strandkant.

Favoritblogg:
owlit och Bokunge.

Senaste bokköp:
Catherine Atkinsons Nyttig mat för glada barn och Anna Gardbergs Kalas - must-haves för barnfamiljer!



Senaste bibblolånen:
En stor hög skönlitterärt - på tyska! Och så barnböcker, så klart.

Så sorterar jag min bokhylla:
FÄRG!

En bok som jag minns att jag läste när jag var liten:
Barndomsfavoriten är Michael Endes Momo. Ska läsa den med dottern i sommar!

Bokhyllan där det sorteras efter färg!
Foto: Eva Brünahl

/Eva Brünahl

Svettigt värre!


Huga! Nu är det så varmt att till och med bibliotekslokalerna börjar svettas. Takdropp på flera ställen i bibblan just nu - och då har vi inte ens haft regn på flera dagar. Kondens, säger de som vet. Regn vore väl önskvärt, men blir det ännu mer läckage då? Hjälp.

Vi knegar dock oförtrutet vidare till sista varelsen faller eller lokalen rasar samman. Jakobsberg har öppet 11-19 mån-tor och 11-18 fre.
Varmt välkomna!


Fler bilder på biblioteket i Jakobsberg
finns på vår Facebook-sida.
Klicka här för bilderna.

måndag 12 juli 2010

Kapitelböcker för småttingar

En fråga som jag ofta får på biblioteket är tips på kapitelböcker att läsa högt för förskolebarn. Denna fråga är betydligt lättare att svara på nu än för några år sen eftersom jag nu har en blivande 6-åring hemma att testa böckerna på. Bland de böcker som jag brukar tipsa om återfinns ett antal klassiker som definitivt håller än.

Thorbjörn Egners Karius och Baktus som innehåller mycket bilder och korta kapitel är perfekt att börja med. Liksom Egners böcker om rövarna Kasper, Jesper och Jonatan i Folk och rövare i Kamomilla stad. Även Klas Klättermus (också av Egner)är en fullträff!
Bland mer moderna böcker har jag en klar favorit och det är Ville och Vilda Kanin av Lars Gustafsson. Boken handlar om Ville Kanin som le ver ett stilla liv i sin bur på bondgården. En dag har bonden glömt låsa buren och Ville råkar ofrivilligt hamna utanför på gårdsplanen. Han tänker att han bara ska gå iväg en liten bit för att lukta på skogen, men där träffar han vildkaninen Vil da. Tillsammans med henne upptäcker Ville allt som skogen har att erbjuda, men också många faror.En lagom spännande bok med en del svartvita illustrationer. Dessutom finns en DVD film på insidan av bokpärmen, så efter att ha läst boken kan man titta på filmen tillsammans.


En mormor kommer regelbundet till Jakobsbergs bibliotek och efterfrågar böcker att läsa högt för barnbarnen. Jag har tipsat om ovan nämnda böcker, samt Ronja Rövardotter med flera, men märker att mina tips behöver utökas . Därför lånade jag hem Kasper och Virr-Varr av Stellan Sjödén häromdagen. Tillsammans med min 5½-åring har jag följt katten Kaspers äventyr tillsammans med f.d. cirkuskatten Virr-Varr. En mysig bok som är både spännande och rolig, men också med en allvarsam underton. Varför överger människorna ibland sina husdjur? Här finns mycket att prata om efter läsningen.


På Jakobsbergs bibliotek har vi en hylla med högläsningsböcker för att det ska vara lättare att hitta guldkornen. Men är det någon som har fler tips på böcker som kan passa 4-5-6-åringar så emottages de tacksamt!

/Katarina Forsberg

fredag 9 juli 2010

Ingers sommartips



Så har turen kommit till mig, Inger Tärnström, som minsann sorterar alfabetiskt i min bokhylla. Biografier hänger med, fast på den det handlar om förstås! En liten utbrytning har jag dock: barnböcker.

Kulla-Gulla-böckerna av Martha Sandwall-Bergström läste jag med förtjusning. Har kvar de sju delarna , ganska sönderlästa exemplar. Den första boken i serien fick min äldsta syster 1948.
Just Kulla-Gulla-böckerna har jag placerat i en fin boksnurra. När jag blir pensionär ska jag kanske ta och läsa om dem! Jag läste och njöt av Cecilia Hagens Kulla-Gulla i övergångsåldern. Kände igen mycket, fick boken i 50-årspresent och den passade perfekt. Låna den!

Lisa Eurén-Berners Fröken Sprakfåle-serie har jag också några delar av, vet ej riktigt hur många som utkom. Vad var nu en sprakfåle? Jo, en vildbasare, yrhätta om det säger dagens ungdom något! Riktigt roliga böcker som jag minns, om en ung flickas upptåg!
Massor av barnböcker med minnen finns kvar i min hylla, det skulle gärna vara spänning och deckare redan då! Astrid Lindgrens första bok, "Britt-Mari lättar sitt hjärta" är skriven i dagboksform, trevlig och läsvärd än idag!




En av de senaste lånade böckerna är Svartvintern av Marianne Cedervall. Jag lånade den mest för att försöka avgöra om det är en deckare eller ej! Det var väldigt svårt att avgöra, tycker jag. Nästan så att jag får lust att skriva till författarinnan och höra hur hon tänkt. Jag tycker det är en spännande familjehistoria, inte ren deckare iallafall. Får lov att läsa hennes förra bok Svinhugg för att kanske få en susning! Sommar var det inte iallafall, utan miljön är Lappland, vinter...

Jag ska börja läsa en kriminalroman som tar sin början en tidig junimorgon i Stockholm, sittandes på mitt sommarfavoritställe: balkongen! Det är en nyutkommen bok, Svärmaren av Anna Bovaller. Advokaten Petra Wester från författarens debutroman Svinajakten är tillbaka och det ska bli intressant att följa i hennes fotspår.

En tidskrift jag verkligen gillar är M-magasin som utges av Amelia Adamo. Har kommit med några trevliga innehållsrika sommarnummer nu. Jag fick ett halvårsprenumeration i födelsedagspresent, och det var ju en väldigt bra gåva!


En för mig riktigt fin sommarfilm är Sommarnattens leende i regi av Ingmar Bergman. Komedi som utspelas i sommarnatten med massor av förvecklingar. Gamla kända svenska skådespelare (för mig som 40-talist iallafall) som Gunnar Björnstrand, Jarl Kulle, Eva Dahlbeck, Harriet Andersson m.fl. - en riktig godbit! Långt från t.ex. The Twilight Saga: Eclipse som ju haft premiär i dagarna och som jag förstås tänker se i sinom tid... för att hänga med!

Trevlig sommar!